Родители излязоха на протест срещу задължителните ваксини

OFFNews 02 юни 2018 в 20:00 10022 14

Родители излязоха на протест срещу задължителните ваксини

Десетки родители от няколко града излязоха на протест срещу задължителните ваксини.

Едно от основните им искания е поставянето им да бъде по избор, съобщава Нова тв.

Всеки да има право да реши дали иска детето му да бъде ваксинирано, да има фонд за лечение на пострадали деца от ваксина и единна информационна система за имунизациите и техните ползи и вреди. С тези искания Теодора и още десетки майки и бащи се събраха пред Народното събрание.

„И двете ми деца имат постваксинални реакции. Да не са толкова тежки колкото на Младенчо от Варна, но като за всяка майка няма как да не са болка”, заявява пред Нова тв Теодора Тодорова – Илиева.

„Задължението на държавата е адекватно лечение на децата, пострадали от ваксини, незабавно лечение, създаване на фонд, изследвания”, заявява Златина Хаджипанайотова.

Таня е майка на две деца, големият й син е напълно ваксиринан, докато на малкия й са сложени само най-необходимите поради заболяване. И тя подкрепя исканията на протест.

„Има една група деца, които са тежко пострадали, тези деца са буквално забравени от държавата”, заявява Таня Каракашева.

Въпреки това много родители не приемат с разбиране искането на протестиращите за свободен избор

„Аз съм „За” ваксините, защото се вижда във времето колко много болести са спрели да съществуват поради тези ваксини”, заявява Лилит.

„Непоставянето на ваксина крие рискове от менингити, често тежки усложнения в резултат на инфекциозните заболявания. Родителите, отказвайки поставянето на ваксина, застрашават здравето не само на своето дете, но и на всички останали деца”, смята д-р Илияна Тодорова- педиатър.

Родителите, които се събраха на протест, поискаха нова работеща система, в която да се подават сигнали за нежелани реакции от ваксини.

Десетки родители се събраха и в Морската градина на Бургас, обявявайки се за право на информиран избор при поставянето на ваксини на техните деца. Родителите за категорични, че трябва да има законови промени и задължителният характер на ваксините да отпадне.

Протести имаше и в Пловдив, Варна и Русе.

Възможно е държавата да предприеме административни действия, за да гарантира имунизацията на децата. Това заяви преди две седмици главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев по повод продадените праз миналата година 500 декларации от родители за отказ от ваксинации на деца.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9510

14

asaf

04.06 2018 в 07:44

А ето и един съвсем пресен случай:

Measles outbreak in a tertiary level hospital, Porto, Portugal, 2018: challenges in the post-elimination era
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29790461

96 развили морбили, от тях 67 са ваксинирани здравни работници.

Това са фактите.
Излиза, че държавата плаща повече за ваксинираните си граждани:
- веднъж се купуват ваксини, които никак не са евтини
- втори път се лекуват заболелите ваксинирани, които са повече от неваксинираните.
- трети път се изплащат обезщетения на пострадалите при ваксиниране

Това последното, естествено, само в държавите, които се държат отговорно.

9510

13

asaf

04.06 2018 в 07:43

Относно разходите на държавата може лесно да се провери колко много са случаите на огнища на заразяване между ваксинирани.

В морбилната епидемия през 2009-2011 г. в България, например, от групата с известен ваксинационен статус във възрастта 1-14 години (таблица 2 на стр. 6) 80.9% от заболелите са ваксинирани най-малко с една или две дози ваксина, като с поне 2 дози са 8.7%, с уточнението, че една доза се счита за достатъчна, а втората е с цел да обхване нонреспондерите от първата. Статията е в съавторство с български учени, включително проф. Кожухарова, както и д-р Радосвета Филипова от здравното министерство и д-р Ангел Кунчев – главен здравен инспектор.
http://www.eurosurveillance.org/images/dynamic/EE/V21N09/art21399.pdf

За същата епидемия в доклад на БХК се посочва, че процентите ваксинирани заболели излизат от посочените от производителя референтни граници неефикасност на МПР ваксината.

9510

12

asaf

04.06 2018 в 07:42

Интересно.
Ваксинирането не е задължително в Германия, Холандия, Люксембург, Великобритания, Дания, Ирландия, Гърция, Испания, Португалия, Австрия, Финландия, Швеция, Швейцария, Норвегия, Кипър, Естония, Литва и Латвия.
В Белгия е задължителна само ваксината против полиомиелит.
Във Франция – тeзи срещу дифтерия и тетанус и полиомиелит.

И никой не е чул тези държави да са били изтребени от масови епидемии.
Защо?

23293

11

Стефан

03.06 2018 в 16:16

Защото като не е имунизирано - ще се разболее. И после същото общество ще плаща и за лекуване, и за погребение. На ВСИЧКИ неимунизирани. Които отварят врата и за натиск и върху имунизираните.
А виж, капризното тропкане с краче по улиците "пък не искам пък беее, ми тя Муцито ми каза така, пъъък" - наистина са кухи емоции. Които обаче, намекват.

9510

10

asaf

03.06 2018 в 15:34

Не, не са дивотии, а официални документи.
За разлика от емоционалните словоизлияния, които чета насреща, неподкрепени по никакъв начин с нищо.

Хората увредени от ваксини, са напълно отделна група, защото са изпълнили добросъвестно задължението, което държавата им е наложила и в резултат от това са настъпили лоши последствия. Затова е нормално държавата да носи отговорност, след като задължава.

Никой никога не е у спял да заличи дори и почти напълно който и да било патоген. Просто гадините са достатъчно жилави. Може би с антибиотици това може да се случи, но за кратко, а не за постоянно.

В крайна сметка въпросът е защо няма право на избор?
В повечето развити държави е дадено това право.
Който иска, може да се ваксинира.
Който не иска е свободен да не го прави.
Защо в България това право се отказва?
При това без да се носи отговорност за последствията от задължаването?

23293

9

Стефан

03.06 2018 в 15:04

Дивотии някви.
Статистически, ваксините пазят повече, отколкото разболяват. Несъпоставимо повече. И ликвидират, понякога изцяло, популацията на патогените, от които защитават. С което всички въпроси са изчерпани.
А парите са си пари. Каквито задължения има държавата към всички болни деца - такива и към тези. Отделянето им в отделна група, видимо е въпрос на друга патология, и то у разни родители.

9510

8

asaf

03.06 2018 в 13:56

Остава отворен въпросът, който вече зададох: "Не е ли редно да се създаде фонд за обезщетяване на пострадалите, вместо да им се обяснява, че болката им е без значение?"

Т.е. защо държавата налага задължение, без да носи отговорност за последствията?

9510

7

asaf

03.06 2018 в 13:52

В България последният случай на див полиовирус е през 2001 г., а последните случаи на паралитичен полиомиелит, дължащ се на живата полиоваксина – през 2006 г.

Именно те са причината у нас да се премине към инактивирана ваксина (ИПВ), много години след другите европейски страни.
Същевременно, в писмо на МЗ (№ 1842/13 от 28.11.2013 г.) до Министерски съвет, се казва: "За разлика от ОПВ(живата полио ваксина), ИПВ предизвиква много слаб имунитет в чевния тракт. Когато имунизирано с ИПВ (каквато се ползва в момента) лице се зарази с див или с циркулиращ произхождащ от ОПВ вирус, този вирус може да се размножи в чревния тракт и да се излъчва с изпражненията, като така продължава циркулацията си."
Тоест, ИПВ предизвиква много слаб имунитет в чревния тракт и не пази при евентуална среща с див или ваксино-дериватен полиовирус, а живата орална ваксина е рискова и може да предизвика ваксино-асоцииран паралитичен полиомиелит (ВАПП).

9510

6

asaf

03.06 2018 в 13:51

Полио ваксините също са оставили доста трупове и инвалиди след себе си. За справка - Инцидента Кътър. Милионерът и разработчик на ваксини Пол Офит, поддръжник на задължителните ваксинации, е написал книга за инцидента, в която дори той признава, че "...заболяването, предизвикано от ваксината на Кътър, е било по-ужасно от заболяването от див полиовирус."

23293

5

Стефан

03.06 2018 в 12:59

А аз ти предлагам, да ме убедиш че благодарение на високото качество на живот и хигиената, в най-високоразвитите страни, всяка есен НЯМА, например епидемии от грип.
А тропическите инфекции не засягат по-южните, и по-северните райони от естествените си резервоари, НЕ защото там хората живеят по-чисто. А само защото климата не понася на тия микроби, и те загиват. Като изкуствените лабораторни, които разработваха за оръжия. А пуснати в природата измряха.
И изобщо, преди да влизаш в такъв разговор, прочети поне гимназиалните учебници по биология, бива ли?