Проучване за коронавирус в Пловдив ще покаже къде сме в овладяването на заразата

OFFNews 30 април 2020 в 16:39 3084 0

Изследването на коронавируса в Пловдив ще бъде по метода Илайза (ELIS), а резултатът му ще бъде представителен за страната. Той ще покаже къде в момента е България на картата на Европа по отношение на заразата.

Това каза в Пловдив главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев във връзка с предстоящото изследване, което ще обхване около 1000 души.

Той посочи, че тестовете ще се правят по домакинства, независимо от броя на членовете в тях, избрани на случаен принцип в 30 точки на града. Кунчев подчерта, че това проучване е коренно различно от масовото тестване, което се извърши с отделни професионални групи или населени места.

Пробите ще бъдат направени в основната лаборатория на УМБАЛ "Св.Георги" - Пловдив, което ще започне веднага щом пристигнат тестовете, каза още доц. Кунчев. Очаква се проучването да приключи в рамките на 10 дни и то ще покаже наличието на антитела в организма, както и ако има зараза - на какъв етап е тя и кога евентуално човекът е бил заразен с вируса. Тези, които бъдат установени като носители на вируса, ще бъдат тествани и с PCR-тестове, добави главният здравен инспектор.

Той посочи две причини защо точно в Пловдив. Едната е, че в града има случаи на коронавирус, но в същото време няма големи огнища и втората - има много добра координация между институциите, които са ангажирани в борбата срещу вируса. Доц. Кунчев добави, че подобно проучване в България не е правено до момента и е важно за това как протича болестта.

Изследването ще бъде водено от д-р Савина Стоицова, която има завършен курс за това и вече е ръководила подобни изследвания в Замбия и Полша. Очаква се следващата седмица да има заповед на министъра на здравеопазването за екипите, след което започва и организацията за обучаването им и намирането на хората, което ще отнеме около 10 дни.

Още толкова трябва за тестването им и накрая данните ще бъдат обобщени и анализирани. Няма да бързаме, защото искаме да го направим както трябва, каза още доц. Ангел Кунчев.

Той посочи, че пряко ангажирани в изследването ще бъдат около 50 човека и се очаква, заедно с тестовете да струва около 30 000 лева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови