Пристигнаха първите 28 800 дози от ваксината на Астра Зенека

OFFNews 06 февруари 2021 в 19:45 1915 0

Пристигнаха 28 800 дози от ваксината срещу коронавируса на "Астра Зенека" и Оксфордския университет. 

"През февруари се очакват още две доставки от ваксината, очаква се общият брой да е 200 000", заяви на брифинг Богдан Кирилов, директор на Изпълнителната агенция по лекарствата и член на Националния ваксинационен щаб.

Той коментира и възрастовото ограничение в ЕС да не се прилага от хора над 65-годишна възраст. "Имаме постоянна връзка както с Европейската комисия, така и с колегите от другите агенции. Очаква се следващата седмица да имаме по ясни и категорични указания, тъй като анализираме не само информацията от ЕС, но и от Великобритания, защото те започнаха ваксинация преди ЕС. Там (Великобритания - б.р.) има повече натрупани данни, защото техният комитет по имунизации препоръчва ваксините за лица над 65 години", добави Кирилов. 

Дозите са посрещнати пред Националния център по заразни и паразитни болести в София, където се помещава "БулБио". 

Листовката и кратка характеристика на ваксината са публикувани на интернет страницата на Министерството на здравеопазването.

Курсът на ваксинaция се състои от две отделни дози по 0.5 ml всяка. Втората доза трябва да се приложи между 4 и 12 седмици (28 до 84 дни) след първата. 

Тази ваксина се съхранява в хладилна камера. 

Препаратът беше одобрен от Европейската агенция по лекарствата на 29 януари. 

България е поръчала най-много дози именно от ваксината на "Астра Зенека" – планът за годината е да получим 4.5 млн. дози. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Подкастът на OFFNews