Приемаме нова програма за превенция на туберкулоза

За изпълнението ѝ е необходимо финансиране в размер на 83 206 708 лв.

Катя Димитрова 30 юни 2016 в 18:04 2484 0

Снимка Архив

Нова Национална програма за превенция и контрол на туберкулозата в България 2016-2020 г. е внесъл за разглеждане в Министерския съвет здравният министър д-р Петър Москов. Тя е продължение на действащата и към момента програма до 2015 г.

В документа са заложени цели, сред които да се намали заболеваемостта от туберкулоза с 40% до 2025 г. и да се намали смъртността от туберкулоза също с 40 на сто.

Предвидени са още дейности за повишаване на информираността за заболяването сред рискови групи като лишени от свобода, малцинствата, лицата с наркотична и алкохолна зависимост, ХИВ-позитивни и бежанци и мигранти. Нови групи, към които ще бъдат насочени такива дейности, са медицински персонал от лечебните заведения за туберкулоза и от микробиологичните лаборатории за диагностика на туберкулозата и хора с инсулинозависим тип диабет.

Здравните власти се насочват и към осигуряването на по-качествено лечение на мултирезистентната и екстензивнорезистентната туберкулоза в страната.

За изпълнението на програмата е необходимо общо финансиране в размер на 83 206 708 лв., от които се предвижда държавният бюджет да предостави 71 869 948 лв. На основание Споразумението за предоставяне на безвъзмездна помощ BGR-T-MoH, Глобалният фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария ще предостави още 11 336 760 лв.

По данни на Световната здравна организация, само през 2014 г. от туберкулоза са заболели 9,6 млн. души в глобален мащаб, като 1,5 млн. от тях са диагностицирани с вируса на СПИН. Починалите от заболяването за същата година са общо 1,4 млн. души.

България продължава да заема междинно ниво в сравнение с високата заболеваемост от туберкулоза в държавите от Източна Европа и Централна Азия и ниското разпространение на заболяването в страните от Западна Европа. По данни на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC) и на Регионалния офис на СЗО за Европа, през 2014 г. в страните от европейския регион разпространението на болестта възлиза на 340 000 случая или 37 на 100 000 население.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !