Очакват над 116 млн. лева дефицит в Здравната каса

OFFNews 18 май 2017 в 18:20 2016 0

Снимка БГНЕС, архив

Глинка Комитов

Очаква се дефицитът в Здравната каса да бъде над 116 млн. лева, дори след като е разпределен резервът. 

Това обяви управителят на НЗОК Глинка Комитов по време на отчет на институцията пред парламентарната комисия по здравеопазване. 

Той все пак уточни, че в годините, в които е управител на Касата, се очаква голям дефицит, който обаче в крайна сметка се оказва по-нисък. Така в края на годината реалният недостиг може да е около 30 млн. лева, подчерта Комитов. 

Управителят на Касата припомни, че през 2015 г. очакваният дефицит е бил 250 млн. лева, но годината е завършила с 50 млн. лева дефицит. През миналата година път очакваният дефицит е бил 200 млн. лева, но в крайна сметка е бил 19 млн. лева.  

Точно поради тази причина той очаква, че и тази година реалният дефицит може да е около 30 млн. лева, като с отстъпки от цени на лекарства и надсъбрани здравни вноски НЗОК да може да се справи с такъв дефицит. 

От отчета все пак стана ясно, че Здравната каса е изразходвала половината от заложените за някои дейности средства през първото тримесечие на годината.

Такъв е случаят с парите, предвидени за дентално здраве. До 31 март са изхарчени 51% от предвидените за тези дейности 147 млн. лева. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови