Млад мъж съди МЗ за 25 000 евро

ОFFNews 25 юли 2014 в 07:50 4294 3

Николай Иванов

Снимка БНТ

Николай Иванов

Млад мъж от Асеновград заведе дело срещу Министерството на здравеопазването за 25 000 евро.

Николай Иванов заболял от рак на дебелото черво, но след неуспешни опити да се лекува в България, потърсил спасение в испанска клиника. Две години след процедурите там, изследванията показали, че няма следа от тумора. Николай поискал от Здравното министерство да му заплатят част от разходите – поставените специални ваксини, които струват 25 000 евро. От там обаче получил отказ с мотива, че лечението е експериментално, разказа Николай пред БНТ.

“Отидохме при доцента в София, направихме втората операция и той буквално ми каза, че няма смисъл. Месец, месец и половина ми дадоха максимум”, сподели той.

Благодарение на приятелите си, които организират благотворителна кампания в цялата страна, за няколко месеца Николай успява да събере 20 000 евро. С тях започва лечение в испанска клиника, което струва 150 000 евро.

“Ние продадохме тука една наследствена земя, продадохме си апартамента, продадох си моята кола, всичко, което сме имали, сме продали”, казва Николай.

Две години след процедурите там, той е напълно излекуван. В края на лечението са му сложени шест инжекции със специална ваксина, които струват 25 000 евро. В молба до Здравното министерство Николай иска да му бъдат платени поне тези ваксини, но от там му отказват с мотив, че това е експериментално лечение.

“Те искаха документ, в който да е ясно, че ваксината не е експериментална, ето го документа, в който ясно и точно пише ваксината как се прави, че не експериментират върху мен, тая ваксина се използва в Европа сигурно от 7-8 години”, категоричен е Николай Иванов.

От Министерство на здравеопазването твърдят, че приложената имунотерапия не е по стандарт, определя се като експериментална, поради което и финансирането й е невъзможно. Николай обаче завежда дело в Административния съд в София заради отказа на Здравното министерство. Обмисля да съди държавата и за цялата сума по лечението си.

“Ако спечеля делата, ще даря част от сумата на хора, които се нуждаят като мен от средства, защото знам какво е. В България ми направи впечатление онкоболен ли си – направо те зачеркват”, споделя Николай Иванов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews