МЗ ще плаща медицински изделия за инсулт, но само на четири болници

Катя Димитрова 30 юни 2016 в 16:15 2462 0

Снимка Архив

Министерството на здравеопазването ще заплаща на лечебните заведения закупените медицински изделия за интервенционално лечение на мозъчен инсулт, става ясно от нова заповед на министър Петър Москов за утвърждаване на Методика за субсидиране на лечебните заведения.

На критериите за субсидиране обаче отговарят само четири болници в страната - УМБАЛ „Св. Анна“, УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“, УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив и УМБАЛ „Св. Марина“ във Варна.

Условията, на които трябва да отговарят лечебните заведения, за да получат финансиране, са да имат структура по нервни болести, неврохирургия, образна диагностика, инвазивна кардиология или друго отделение от трето ниво на компетентност, както и да имат спешно отделение и отделение по рехабилитация.

Очакваните резултати от приложението на методиката са намаляване инвалидизацията и смъртността на пациентите с мозъчен инсулт, напълно възстановяване на работоспособността и максимално запазване качеството на живот, посочват от ресорното ведомство.

Друга важна промяна е осигуряването на възможност за доплащане на стойността на медицинските изделия /койлове/ за интервенционално лечение на мозъчни аневризми и артерио-венозни малформации. В момента НЗОК заплаща за тези изделия до 10 хил. лв.

При отделни пациенти с големи или множествени аневризми или малформации обаче, стойността на медицинските изделия може да достигне до 20-30 хил. лв., които до момента следваше да бъдат доплащани от пациентите. Сега това се поема от МЗ по определен в методиката ред.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews