Лекар: Мерките срещу COVID-19 не трябва да се разхлабват, а да се засилят

OFFNews 08 май 2020 в 09:52 5074 4

Снимка Сергей Антонов

Мерките срещу коронавируса не трябва да се разхлабват, напротив – трябва да се засилят. На това мнение е д-р Емилия Караславова, специалист по медицина на бедствените ситуации.

Пред БНР тя се обяви да връщане на по-строгите мерки и то до пълно ограничаване, а не във варианта от последните седмици.

"Трябва да има пълно ограничаване, за да можем да изкореним заразата. Това е правилният подход. Ако продължаваме да забавяме разпространението на заразата, ние никога няма да можем да излезем от този омагьосан кръг. Реално ще имаме постоянно нови случаи и ще се налага постоянно да въвеждаме ограничителни мерки", коментира тя.

Според нея китайският модел на тотални ограничения е успешен и можем да го приложим.

По думите на д-р Караславова правителството е стартирало борбата срещу разпространението на вируса по най-успешния начин, но впоследствие се е поддало "на дирижирана широкомащабна негативна кампания в социалните мрежи с фалшиви профили и опозиционни структури" и е разхлабило мерките точно в момент на разрастване на броя на заболелите в страната.

Специалистът по медицина на бедствените ситуации препоръчва в предстоящия летен сезон у нас масово да се въведе ол инклузив, тъй като по този начин туристите са "в компактно състояние" и рядко излизат.

Д-р Караславола препоръча и мерки за животновъдството. Според нея животните трябва да се локаризират в отделни по-малки групи в стопанствата, за да се избегне унищожаването им при прехвърляне на заразата в животновъдството. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6145

4

kokoten

08.05 2020 в 18:17

Колежката е абсолютно права.Груповия или колективен имунитет(неправилно наричан от овчарите "стаден")не може да се изработи за кратко време,в такъв случай трябва да се опитаме да изкореним заразата както направиха в Китай,иначе ще го влачим години наред и ни имунитет,ни нищо....Апропо,колективния имунитет се изработва и поддържа задължително при наличие на ваксина,а такава както е известно няма още...и няма да има скоро...

5712

3

tough

08.05 2020 в 12:09

Неее, никакви мерки вече! Cтадото трябва да трупа cтаден имунитет. Кой оживял - оживял.

3906

2

hristo

08.05 2020 в 11:21

Поредната чиновничка - кандидат за петминутна слава. Хвърля апокалиптични прогнози и бедствени предсказания, та дано се съберат мисирките около нея.

17156

1

aviatora

08.05 2020 в 10:48

А после ти ли ще нахраниш бедните българи??