''Купуваме гуми след 40 дни консултации, но сме готови да сложим в устата си каквото ни каже първият чобанин''

Хидроксихлорохинът може да даде странични ефекти само при продължителна употреба, категоричен е фармакологът проф. Георги Момеков

OFFNews 27 май 2020 в 12:09 16170 0

Хидкроксихлорохинът може да даде страшни ефекти само при месеци терапия. При лечението на COVID-19 той се прилага средно 5 дни. На хора с контраиндикации препаратът не се дава. Това каза пред bTV проф. Георги Момеков, председател на Българското научно дружество по фармация. Той коментира новината, че Световната здравна организация е спряла проучванията на препарата след докладвани нежелателни ефекти при пациенти.

Проф. Момеков обясни, че хидроксихлорохинът не се прилага самостоятелно и никой не "разхвърля" тези лекарства безразборно. Рискът от тежки реакции е висок само при много големи пропорции, а пациентите се проследяват. Освен това препаратът не се прилага при хора със сърдечносъдови заболявания, категоричен е проф. Момеков.

"Ние купуваме гуми след 40 дни консултация, но сме готови да си сложим нещо в устата след консултация с първия чобанин до нас. В България има доста "интелекти", които са готови да дават консултации", коментира фармацевтът.

По думите му на този етап няма индикации за спиране на лечението с хидроксихлорохин и българските медици нямат такива "катастрофални" впечатления. Той уточни, че реакцията на СЗО е резултат от екстракция на данни в други страни и спирането на проучванията е временно. Професорът допълни, че в Австралия и Великобритания проучванията продължават.

"СЗО не може да забранява проучвания. Някои центрове смятат, че това въобще не е основателно", каза той.

Френски лекар пръв сигнализира, че хидроксихлорохинът би могъл да има положителен ефект върху заболяването в съчетание с азитромицин, като дори докладва за излекувани пациенти. Това даде старт на тази идея, без да има сигурни данни, че комбинацията помага, каза проф. д-р Нина Гочева, шеф на клиниката по кардиология към Националната кардиологична болница в София.

По думите ѝ хидроксихлорохинът има влияние върху електрическата активност на сърцето, което може да доведе до внезапна сърдечна недостатъчност, но при пациенти със сърдечносъдови заболявания той не се предписва.

Проф. Момеков увери, че медикаментът се прилага единствено в болнична обстановка и се вземат абсолютно всички мерки, за да се предпази пациентът от странични ефекти. Той подчерта, че хидроксихлорохинът не се продава в аптечната мрежа и това е много добре, предвид навика на българите да купуват лекарства без лекарско предписание.

Професорът припомни, че използването на медикамента е започнало заради опит с предишни коронавирусни инфекции и обещаващи инвитро данни за него.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови