Интелектът на бебето зависи и от хормоните на майката

На 25 май отбелязваме международния ден на щитовидната жлеза

Зорница Йончева 25 май 2017 в 17:26 138776 0

Проф. Ана–Мария Борисова, председател на Българското дружество по ендокринология и началник Клиника по ендокринология в УМБАЛ Софиямед, Проф. Русанка Ковачева, началник на Клиниката по тиреоидни и метаболитни костни заболявания в специализираната болница по ендокринология "Акад. Иван Пенчев", Мария Силяновска, председател на ВИОМ, и д-р Ана Цакова, изпълнителен директор на Мерк България на пресконференцията

В първите месеци на бремеността плодът няма щитовидна жлеза, тя се формира чак в 6-7-ия месец. Бебето чака майката да го снабди през плацентата с хормони. А това е периодът, през който се формира мозъкът. Това означава, че е фатално важно за интелектуалното развитие на бъдещия човек майката да има правилна секреция на хормони.

Не е нужно всички здрави жени преди бременността да си правят скрининг. Самата бременност би могла да отключи заболяване.

Ето кои са индикациите бременната жена да се подложи на изследване:

Жени над 30-годишна възраст.

С наследствена обремененост - заболяване на щитовидната жлеза в семейството, особено на майката.

Жени с гуша; с повишени тиреоидни антитела, след операция на щитовидната жлеза, на лечение с левотироксин.

Със симптоми на заболяване на щитовидната жлеза.

С предшестващ аборт или преждевременно раждане.

При патология на бременността – лежане за задържане.

От региони с йоден дефицит.

На изследвания трябва да се подложат задължително и жени с инфертилитет (невъзможност да заченат).

Добавки

Недейте да приемате умишлено йодни препарати. Това би могло да отключи заболяване. И въобще не на хранителните добавки – е мнението на специалистите, защото съдържанието им често пъти е под съмнение.

Не само бременните, но и всички останали трябва да имат предвид, ако се чувстват непрекъснато уморени, да проверят тиреоидните си хормони.

Консултирайте се с ендокринолог, ако:

Чувствате се продължително време все по-уморени, отпаднали. Понякога ви прималява от слабост.

Често получавате сърцебиене. Имате ритъмни нарушения. Ако вече сте пациент на кардиологията, проверете и щитовидната си жлеза.

Теглото ви варира – от много слаби до пълни, без причина.

Изпотявате се много, ръцете ви се потят непрекъснато и треперят.

Кожата ви е станала по-суха и чувствителна, податлива на гъбички и екземи.

Косата ви пада.

Ноктите ви са чупливи.

Изпитвате сухота, дразнене, напрежение в очите.

Имате проблеми със съня. Събуждате се нощем, облени в пот.

Променили сте се психически. Имате нервни изблици. Страдате от депресия. Раздразнителни сте. Нещо все ви тревожи. Живеете в постоянен стрес и хиперболизирате нормалните всекидневни проблеми.

Трудно се концентрирате и паметта ви е неуслужлива.

Отбелязвате понижено либидо в интимния живот. Жените често имат промени в менструацията, цикълът дори може да спре за известно време.

Ако усещате студ, когато на останалите им е топло, това би могло да се дължи на хипотиреоидизъм (понижена функция на щитовидната жлеза, т.е. недостиг на хормони). Обратното – страдащите от хипертиреоидизъм (повишена функция на жлезата, при която излишъкът от хормони забързва метаболитните процеси в организма) не понасят горещината.

Запек и синдром на раздразненото черво биха могли да са симптом на хипотиреоидизъм, докато при хипертиреоидизъм се наблюдава разхлабен стомах.

Болки, скованост в мускулите и ставите, крампи биха могли да са белег на хипотиреоидизъм.

Тези симптоми съвсем не означават, че задължително имате проблем с щитовидната жлеза. Те са сигнал, че трябва да се изследвате, за да потвърдите или отхвърлите проблем.

Диагностика

Изследват се хормони и антитела чрез кръвен тест, но се прави задължително и ехография, защото би могло жлезата да има възли и без да са повишени нивата на тиреоидните хормони.

При диагностицирано заболяване на щитовидната жлеза следете и нивата витамин Д. Смята се, че има връзка между дефицита на витамин Д и работата на жлезата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!