Хиляди харчени без търг от назначения от Москов директор на "Св. Иван Рилски"

Вероника Шербанова 29 март 2017 в 18:38 12628 3

Похарчени стотици хиляди левове без обществени поръчки и за дейности, които не са реално извършени, в Университетска болница "Св. Иван Рилски" в рамките на двете години, в които директор беше назначената от бившия здравен министър Петър Москов Мариета Йотинска.

Това показва писмо на върнатия на поста директор на болницата Дечо Дечев до служебния здравен министър Илко Семерджиев, с което OFFNews разполага. Писмото е от 13 март 2017 г. 

Дечев беше уволнен от Москов на 23 април 2015 г., а като причина беше посочено предстоящо сливане на болницата с Александровска. Не е тайна обаче, че Дечев беше един от основните критици на Москов и започнатата от него реформа. 

Дечо Дечев беше върнат като директор на "Св. Иван Рилски" на 8 февруари тази година от служебния здравен министър, след като стана ясно, че за близо двете години, в които Мариета Йотинска беше директор, дълговете на болницата са се увеличили четири пъти - от 3,5 млн. лева през 2014 г. до 16,7 млн. лева през 2016 г.

Проверките, описани в писмото до Семерджиев, са вътрешни и са извършени между 8 февруари 2017 г. и 9 март 2017 г., като са започнали ден след връщането на Дечо Дечев като директор на болницата. 

Проверката обхваща изцяло времето, в което директор е назначената за директор от бившия здравен министър Петър Москов Мариета Райкова Йотинска - от 24 април 2015 г. до 7 февруари 2017 г. 

Доста любопитни са констатациите за проект за доставка на апаратура. Проектът е за 10 млн. лева без ДДС, като включва доставка и монтаж на система за лъчехирургия за 7 060 000 лева без ДДС, магнитно-резонансен апарат за 1 760 000 лева без ДДС, дигитална рентгенова система за графия и скопия за 594 000 лева без ДДС и софтуер за 586 000 лева без ДДС. 

Проектът е започнат още по времето, когато директор на "Св. Иван Рилски" е Дечо Дечев, като е дадено разрешение за договор за кредит с ФУРГС в размер на 10 518 756 лева за изпълнението на проекта. Договорът е сключен на 28 януари 2015 г.

Започва обществена поръчка, като при отварянето на офертите става ясно, че "Софарма Трейдинг" АД предлага да достави системата за лъчехирургия за 9 371 850 лева - с над 2,3 млн. лева повече от одобрената по договора. На 2 април 2015 г. Дечев иска разрешение от Петър Москов да се откаже от реализирането на проекта чрез заем от ФУГРС, но не го получава, а на 24 април е уволнен и на негово място е назначена Мариета Йотинска. 

Новият директор получава нареждане да се придържа към договора за заем, но въпреки това на 4 юни Йотинска сключва договор със "Софарма Трейдинг" за исканата от тях сума и се отказва от магнитно-резонансния апарат и дигиталната рентгенова система, които са предвидени в общата сума, за да не надвиши получения заем.

През август Москов отпуска на "Св. Иван Рилски" близо 1,3 млн. лева за дофинансиране на ремонта на помещенията, в които е поставена системата за лъчехирургия. 

Сериозни нарушения са открити и при възлагането на обществени поръчки в болницата по времето на Мариета Йотинска.

Офертите за поръчките са оценявани само по два показателя - цена и срок за доставка. За изпълнители са избирани участниците, предложили най-високите цени, като в един от случаите победителят е предложил цена с 50% над тази на другия участник в търга. 

В оценката на офертите не са влизали гаранционно обслужване и технически преимущества. Така за изпълнители са избирани фирми, предлагащи по-висока цена за по-малък гаранционен срок или високи цени за оборудване, отговарящо само на минимални технически изисквания. 

В много от случаите фирмата изпълнител е избирана с пряко договаряне, за една и съща дейност са подписвани договори с няколко фирми или са сключвани договори с една и съща фирма, без да се извърши никаква дейност.

Закупувано е и оборудване при значително завишаване на цените и са изплащани хонорари, без да се извърши никаква дейност. 

Докато е провеждана процедура за купуване на ново оборудване, болницата е платила за демонтаж, обновяване и повторен монтаж на вече съществуваща апаратура, като за това е сключен договор с конкретен изпълнител, без да се проведе обществена поръчка. 

За по-малко от една година болницата е купила компютърна техника и софтуер и е възложила поддръжка и ремонт на техниката, без да се проведе обществена поръчка. Договорите са на стойност 160 400,46 лева без ДДС, като само на един от изпълнителите е платено 71 645,92 лева без ДДС, макар че за суми над 30 000 лева провеждането на обществена поръчка е задължително. 

През лятото на 2016 г. болницата е възложила на "Булстрой груп" да направи ремонт на покрива на болницата, въпреки че ремонт е бил извършен по-рано от същата фирма и не е бил изтекъл 60-месечният гаранционен срок. На фирмата е платено, но ремонтът, описан в договора, не е извършен.  

Проверката е установила още, че докато Йотинска е била директор, е купувана медицинска апаратура, като за изпълнител са избирани конкретни фирми. Така само на една фирма е платено 51 333,62 лева без обществена поръчка. 

Доставени са и компютри втора употреба, без да се посочи това в документацията, а цената им е сравнявана с цена за нова техника. 

Над 200 000 лева са платени за поддържането на болничната информационна система, като са въвеждани десетки ненужни системи и е плащано периодично за анализи и оптимизиране на системите без резултат. Стойността на поддръжката на информационната система е завишена двойно в сравнение с предишни периоди. 

На една и съща дата болницата е сключила два договора с физическо и юридическо лице за една и съща дейност без краен срок на договора. Извън договореното заплащане лечебното заведение е поело разходите за настаняване в хотел и за транспорт на изпълнителя. 

Дублирани са доставки от различни изпълнители. Освен това при вече съществуващо оборудване е доставяно и ново, без да има нужда от това. Не са събирани и неустойки от фирмите, нарушили условията на сключените с тях договори. 

В писмото си до Илко Семерджиев Дечо Дечев подчертава, че в болницата са налични всички документи, подкрепящи описаните нарушения. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови