Грипът дойде изненадващо рано, щамът "Хонконг" затваря все повече училища

offnews 26 декември 2016 в 11:39 12910 0

Грипната вълна тази година дойде изненадващо рано, в нея преобладава щамът „Хонконг”, съобщи държавният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев пред Би Ти Ви тази сутрин.

Обикновено грипът връхлита в края на януари, но тази година не е така. 3-4 училища в Балчик са обявили грипна ваканция само през последната седмица. Изключително висока е заболеваемостта в Хасковско, Пловдивско и Габровско.

„Хонконг” – A(H3N2), е „класически тип грип”, посочи Кунчев. Вирусът е относително нов и през последния сезон е имал ограничени проявления само в Италия и Словения. Заради това и сега 90% от новорегистрираните случаи са свързани с този щам.

При него симптомите са температура, главоболие, болки и обща отпадналост.

Лекарят препоръча да не караме грипа "на крак", а да си останем вкъщи за 3-4 дена.

Децата са особено рискова група, защото заразени частици, напуснали тялото на болен човек през кихане, кашляне, дишане и говорене, могат да полепнат по играчки и други повърхности, които най-малките пипат. Затова ако някой от възрастните вкъщи е с грип, трябва да се отделя допълнително внимание на хигиената.

Според него при млад и здрав организъм не е задължително да се ходи на лекар заради грип, но все пак това си остава сериозно заболяване, от което могат да последват различни усложнения в дихателната, сърдечната или нервната системи.

Д-р Кунчев припомни, че е безсмислено да се ваксинираме, когато грипната епидемия вече е започнала, защото организмът няма време, за да изгради имунитет. За това са необходими 20-ина дни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови