Гладуването не е детоксикация, а интоксикация

OFFNews 24 август 2017 в 12:15 22531 1

Снимка Нова телевизия

"Гладуването не е детоксикация, а точно обратното", обясни в сутрешния блок на Нова телевизия професор Донка Байкова, специалист по хранене и диететика. Повод за коментара на професор Байкова е материал на OFFNews относно множество публикации в интернет пространството, в които родители обясняват, че държат децата си жадни и гладни дни наред с цел лечение и укрепване на организма.

"Лишаването от вода не е детоксикация. Идеята на тази процедура е да се изчистят клетките от сегашното им съдържимо. Ето защо се приема вода, чай, дори плодови и зеленчукови сокове. Насищаме организма и вътрешната му среда с алкални минерални соли, тоест с положителна валенсия, за да предизвикаме влизане на катиони в клетките, които ще увеличат обема си от влезлите минерали и ще започнат да има различна пропускливост на клетъчната стена и така ще се получи силен диуретичен ефект. До три дни не е проблем да се гладува", коментира професор Байкова.

Специалистът обаче подчерта, че всичко това не означава, че методът трябва да се прилага върху деца.  "Децата са много чувствителни. Техните адаптационни механизми са различни от тези на възрастните, те не могат да издържат толкова време на глад. Първо, трябва да ги подготвим за тази програма. За първи път чувам тази суха детоксикация. Това не е детоксикация. Това е интоксикация. Защо? Защото организмът задръства своите клетки. Детокс означава: да изчистим червата, да облекчим функцията на черния дроб, който е химичната лаборатория на човешкия организъм, отделителната система активно да работи – това са бъбреци, също изпотяване и чрез издишане. Затова тези хора имат и бъбречни кризи. В така ситуация кръвта ще се сгъсти, ако човекът е възрастен нищо чудно да направи тромбоемболия. Рисково е", добави Байкова. 

"Най-лесният начин човек да реши да прекъсне жизнения си цикъл е да спре да яде. Обикновено около 8-9 ден рискът е голям, защото черният дроб не боли и не подсказва, че го увреждаме, но може да откаже да работи, ако му свършат резервите. А те са свършили от лекарства, екологични неудачи, Е-та в храните, всякакви токсини и прочее. И вторият орган, който много страда, е 7,5 метровият стомашно-чревен тракт. Защо? Ако първата роля на храната е бензин, тоест калории, втората й роля е да бъде изходен материал, субстракт за обновление на клетки. И така клетките не се обновяват, което е нездравословно", заяви още професор Байкова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12182

1

sawall

24.08 2017 в 12:52

Едните искат да си докарат на себе си и на децата си смърт от глад и жажда, "учената" им предлага да го направят само от глад - по-полезно било. Плаши ги и с Е-та. Е, споменава и рисковете, но чак след 8-9 дни, но не и дълготрайните увреждания за сърцето, примерно. А някой да заеме сериозна, научно-обоснована позиция? Примерно Агенцията по храните, Съюза на лекарите, Агенцията за защита на детето? За сега - тишина.

Това да гладуваш, да не говорим за "сухи пости" е почти толкова тъпо колкото да не си ваксинираш детето, но има по-бързи последствия.