Ева Майдел предложи Европейска здравна сделка

OFFNews 17 април 2020 в 15:04 2249 1

„Настоящата криза показа, че е време да работим по Европейска Здравна сделка по подобие на Зелената сделка. Става въпрос за мащабна инициатива за подобряване на капацитета, качеството и координацията между здравните системи на отделните държави на ЕС с крайна цел всеки европеец да има достъп до по-добро и навременно здравеопазване“. Това заяви българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел по време на пленарното заседание на Европейския парламент. Според не този общ подход в здравната сфера е нужен не само заради опасността от бъдещи епидемии, но заради системни фактори като застаряващото европейско население и все по-голямата мобилност и свързаност в ЕС. “Затова и подкрепих приетата днес от EП инициатива Европейската комисия да мобилизира 3 милиарда евро за оценка на потребностите на здравните системи на държавите. С тези средства ЕК ще може да купува спешно от името на държавите медицински стоки и да ги разпределя, където има остра нужда, както и да координира належащите операции като транспортирането на медицинско оборудване и на пациенти в трансгранични региони“, каза тя.

„Някои от елементите на Европейската Здравна сделка могат да са създаване на Европейски координационен център, който да събира информация от националните системи къде и колко свободни легла в интензивни отделения има. Подобен център може да отговаря и за координация на запаси от медицински медикаменти и оборудване. Нужна е по-добра координация конкретно за борба с епидемиите, за да не бъдем толкова неподготвени при следващи заплахи. Не следващ етап е важно да се създаде и мрежа от болници и медицински университети и лаборатории, за да се споделят най-новите открития и технологии между европейските държави. Но едно от най-спешните решения в Европа трябва да бъде как да осигурим достатъчно капацитет от медицински професионалисти навсякъде в ЕС, а не да се конкурираме помежду си“, допълни Ева Майдел.

Кризата породена от коронавируса показа, че повечето европейски държави действаха национално. Френският президент Еманюел Макрон заяви преди ден, че ЕС може да се разпадне, ако не покаже финансова солидарност в кризата с новия коронавирус. В интервю пред The Financial Times, държавният глава заяви, че страните-членки „нямат друг избор“, освен да създадат съвместен фонд за възстановяване. Франция настоява за фонд с общ европейски дълг, който ще разпределя средства според нуждите на държавите – идея, на която се противопоставят категорично Германия и Нидерландия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2905

1

ровччч

17.04 2020 в 16:55

Дайте да изхарчим едни милиарди на европейските данъкоплатци, за нещо без никакъв ефект, за да може умственонедоразвитите еврокалинки да се правят, че работят.