Двама от трима българи са с наднормено тегло или затлъстяване

Затлъстяването е основен рисков фактор за сърдечно-съдови заболявания, диабет и чернодробни проблеми

OFFNews 02 март 2020 в 15:53 2100 0

Снимка OFFNews

Двама от трима българи са с наднормено тегло, по този тревожен показател страната ни изпреварва, както Европа, така и света.

Данните са изключително притеснителни, тъй като затлъстяването е основен рисков фактор за редица хронични заболявания като сърдечно-съдовите, диабета, чернодробни проблеми и редица др.

Това стана ясно на пресконференция по повод 4 март - Световният ден за борба със затлъстяването. Участие в нея взеха проф. Здравко Каменов – началник на Клиниката по Ендокринология и болести на обмяната в УМБАЛ „Александровска“, проф. Арман Постаджиян - началник на Отделението по кардиология в УМБАЛ "Св. Анна" и проф. Людмила Матева от Клиниката по гастроентерология в УМБАЛ „Св. Ив. Рилсики“.

Разпространението

61.7% от българите са с наднормено тегло или затлъстяване, показват последните данни на Световната здравна организация (СЗО). В тази категория влизат всички хора на 18 и повече години с индекс на телесна маса (ИТМ) равен или по-голям от 25. Индексът на телесна маса е основен показател за определяне на хората с наднормено тегло и затлъстяване. Той се формира от теглото на човек в килограми, разделено на ръста му в квадратни метри. Когато ИТМ е по-голям от 25, се счита, че е човек е с наднормено тегло, а при индекс над 30 – със затлъстяване.

58.67% е делът на хората в Европа, които са с повишено тегло, а в ЕС – 59.35%, показват още данните на СЗО. Едва в 5 държави на Стария континент броят на хората с наднормено тегло е по-голям от този в България. Това са Чехия (62.3), Гърция (62.3), Израел (64.3), Малта (66.4) и Англия (63.7). По-малък от този в България е и делът на хората с повишено тегло средно за света – 39%.

Страната ни изпреварва тенденциите и по отношение на затлъстяването. Около 13% са хората по света с този здравословен проблем, в Европа – 23.3%, а у нас делът им е 25% от популацията на 18 и повече години, показват данните на СЗО.

Какви са тенденциите при децата

Аналогично е положението и при децата, където според данните на Световната федерация по затлъстяване (СФЗ), делът на децата в България с наднормено тегло е 13.6%, като момчетата със затлъстяване между 5 и 9 години достигат до 17.1%, а момичетата до 10.2%.

Причини за наднорменото тегло и затлъстяването

Повишената консумация на храна, особено по-богатата на калории, в съчетание с ниската физическа активност водят до негативните резултати. Това потвърждават и данните. Над 68% от момчетата в България страдат от липса на достатъчна физическа активност, а при момичетата този дял е 79.9% според СФЗ.

Затлъстяването като рисков фактор

Тези тенденции са изключително притеснителни, тъй като наднорменото тегло и затлъстяването са опасни за здравето. Те са рискови фактори за редица сериозни хронични заболявания.

Затлъстяване и диабет

По думите на проф. Здравко Каменов затлъстяването е заболяване, което в огромния процент от случаите може да бъде избегнато или лекувано, но има склонност към рецидивиране. То увеличава риска от над 200 други хронични болести. Като обменно заболяване то има неблагоприятен ефект върху цялата ендокринна система, но най-голям е проблемът с драматично растящия риск за друго незаразно социално-значимо заболяване – захарния диабет тип 2.

Честотата му е 10 пъти по-висока при умерено затлъстяване и 30 пъти при излишък на теглото от 135% в сравнение с идеалното тегло. Освен за сърдечно-съдовите заболявания и неалкохолната стеатозна болест, затлъстяването увеличава риска за обструктивна сънна апнея, камъни в жлъчния мехур, астма, психиатрични заболявания, синдром на поликистозните яйчници, злокачествени процеси, влошен репродуктивен потенциал, нарушения в опорно-двигателния апарат и много други.

Затлъстяване и сърдечносъдови заболявания

Затлъстяването представлява един от съвременните рискови фактори, който допълва констелацията от повишено артериално налягане, дислипидемия и захарен диабет и оформя високата честота на съдови инциденти в световен мащаб, съобщи проф. Арман Постаджиян.

В повечето европейски страни по данни на Европейското дружество по кардиология се отчита увеличаване на броя на хората с наднормено тегло. Следствията - висока честота на миокарден инфаркт, мозъчен инсулт и сърдечна недостатъчност са логични, като особено обезпокоителни са данните, че това представлява класическия профил на хората с преждевременна смъртност в страните от Европейският съюз.

Данните от проучвания на Българската лига по хипертония и Дружество на кардиолозите в България също показват висока честота на комбинация от класически рискови фактори в ранна възраст. По думите на проф. Постаджиян адекватната превенция на наднорменото тегло трябва да започне от ранна възраст с активното участие на семейството.

Затлъстяване и чернодробни проблеми

Затлъстяването, наднорменото тегло и особено натрупването на мастна тъкан в коремната кухина са в тясна връзка с неалкохолната стеатозна болест (НАСБ), заяви проф. Людмила Матева. По думите й тя се дължи на натрупването на триглицериди в черния дроб (неалкохолна стеатоза), но в част от случаите възниква и възпаление (неалкохолен стеатозен хепатит) с фиброза и прогресия до чернодробна цироза и/или първичен рак на черния дроб. 

Според специалиста НАСБ е независим рисков фактор за поява или влошаване на метаболитен синдром, захарен диабет тип 2, сърдечно-съдова болест и хронично бъбречно заболяване. Хората със затлъстяване имат повишен риск от неалкохолен стеатозен хепатит и клинично значима фиброза, особено, ако са над 40-годишна възраст, имат повишени триглицериди, метаболитен синдром и/или захарен диабет тип 2.

Намаляването на телесната маса с поне 7% може да намали натрупването на мазнини в черния дроб, затова на пациентите се препоръчва повишена двигателна активност. Тя трябва да включва аеробно натоварване (тичане, каране на колело) за 240-360 минути седмично и ходене пеша за поне 1 час дневно. Анаеробното статично фитнес натоварване намалява притока на кислород в черния дроб и влошава функциите му.

Препоръчва се и намаляване на калорийния внос с 500-1000 ккал, както и на приема на животински мазнини и въглехидрати, въздържание от „Fast food“, сладкиши, колбаси, полуфабрикати, генно-модифицирани храни, безалкохолни напитки с фруктоза. За сметка на това е добре да се увеличи приема на фибри, храни, богати на антиоксиданти и omega-3 мастни киселини. Препоръчва се и т.н. „средиземноморска диета“.

Може ли да се преборим със затлъстяването

Проблемът е разрешим, ако се разглежда цялостно. Терапията трябва да включва физически упражнения и промяна в начина на живот. Движението заедно със здравословното хранене трябва да са първа линия на терапия при всички хора с Индекс на телесна маса≥25 kg/m2. Невинаги обаче тези промени са достатъчни, тогава трябва да се предприемат и допълнителни усилия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови