Дефицитът на магнезий е масов и много опасен

OFFNews 27 август 2018 в 12:54 20805 1

Важността на минерала магнезий за доброто здраве на нашия организъм е често подценявана. За това свидетелства и фактът, че по-голяма част от хората страдат от недостиг на магнезий, без дори да са наясно с това.

Магнезият има съществена роля в голяма част от функциите на нашето тяло. Той е ключов “помощник” за оптималната функционалност на имунната ни система, нервите и мускулите, а освен това поддържа нашите сърца и кости силни. Известно е, че минералът има роля в повече от 300 биохимични реакции в тялото ни.

Кои са хората в риск от ниски нива на магнезий?

Причините могат да бъдат много - от злоупотреба с алкохол до дефицит на витамин D. Силна роля тук играят хроничните заболявания или състояния като диария и малабсорбция. Застрашени са хората, страдащи от заболявания като болестта на Крон или целиакия. Ако страдате от диабет тип 2, също попадате в рисковата група. Причина за това е фактът, че инсулиновата резистентност може да увеличи честотата на уриниране, а с това - и уринарната екскреция на минерала. Възрастните хора също са застрашени, тъй като е по-вероятно да са развили хронично заболяване или да приемат медикаменти, влияещи на нивата на магнезий в организма. Роля в това отношение също така играят лошата диета, стомашно-чревните проблеми, свързани с панкреатит, бъбречната дисфункция и други.

Симптомите при недостиг на магнезий

Най-ранните знаци при дефицит на магнезий включват гадене, цялостна умора и загуба на апетит. При по-напреднали случаи, липсата на достатъчно магнезий може да доведе до сърдечни проблеми, включително нередовен сърдечен ритъм, мускулни крампи и спазми, чувство на слабост и проблемен сън. Има случаи дори на припадъци и треперене. Установено е, че дефицитът на магнезий в по-напреднала фаза може да доведе още до загуба на памет и тревожност, предполагащи развитието на сериозни депресивни състояния.

Друго често срещано състояние е т.нар. Синдром на неспокойните крака. Сигурно ви се е случвало поне веднъж - нощем получавате непреодолимо желание да се раздвижите, което от своя страна ви пречи сериозно да заспите.

Важно е да отбележим, че недостигът на магнезий в организма се свързва и с опасно състояние като високото кръвно налягане. За това спомага липсата на калций, която е пряко свързана и с недостига на магнезий. Дефицитът на калций може да бъде предпоставка за развитие на състояния като хипертония, а може и допълнително да усложни вече възникнало такова.

Остеопорозата е друго сериозно заболяване, пряко свързано с така важния за тялото минерал, за който говорим тук. В нашите тела се съдържа около 25 грама магнезий, като половината от това количество е разположено в костите. Според изследване, публикувано в Biology Trace Element, редовният прием на магнезий безспорно подобрява състоянието на костите и ставите. При това - за период от едва 30 дни. Самите автори на изследването са на мнение, че минералът би могъл да играе и известна превантивна роля за възникване на остеопороза.

Това са само част от причините, поради които е желателно да следите приема на магнезий в организма си. Консултирайте се с вашия лекар и преценете дали бихте имали нужда да приемате минерала и под формата на добавка.

Партньорска публикация

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12038

1

Ivo Temelkov

28.08 2018 в 10:00

Следва да се отбележи, че евтините добавки с магнезий са абсолютно безполезни (вж. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11794633). Препоръчва се магнезиев цитрат - вж. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14596323