Борисов реши: Събаряме старата сграда за детска болница, ще строим нова (видео)

OFFNews 27 май 2020 в 12:35 6624 13

Старата и недостроена сграда на Националната детска болница ще бъде съборена. Бъдещата детска болница ще бъде построена на същия терен, в карето между няколко болници и в непосредствена близост до детската клиника на "Александровска". Това увери премиерът Бойко Борисов, който се срещна с представители на протестиращите. В срещата се включиха здравният министър Кирил Ананиев и финансовият Владислав Горанов.

По думите му за нещо, което е заченато в проблем, винаги ще има недоволни. Затова правителството е решило да събори изоставения строеж. Мястото се запазва, защото е много добро "в клъстер от други болници, в паркова среда", обясни премиерът и коментира: „С много любов искаме да направим новата детска болница".

По време на разговора премиерът Борисов подчерта, че постройката, проектирана през 70-те години на миналия век, ще бъде съборена и на същото място ще се изгради нова модерна педиатрична болница, в която ще бъде гарантиран достъпът на специалисти и от съседните високоспециализирани лечебни заведения.

Борисов посочи, че очаква от представителите на организациите в хода на работните процедури да му предоставят предложенията си и архитектурните решения. „Аз много ценя работата на архитектите, тъй като да намериш общото между инженерното и архитектурното решение е голям талант и вие го знаете“, заяви министър-председателят.

От своя страна, представителите на различни организации са благодарили на премиера и правителството за взетото решение, пишат от пресслужбата на правителството.

В началото на месеца бъдещата детска болница получи статут на "обект с национално значение". С това решение на правителството на практика стана възможно да бъдат съкратени административните сроковете за реализацията на проекта, а здравният министър Кирил Ананиев подписа договора за нейното проектиране и строителство. Новината предизвика протести на родители и медици, които твърдяха, че строежът е компрометиран и не отговаря на съвременните изисквания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5784

13

Бабатунде

28.05 2020 в 12:30

Пенчо, поднасям извинения ! :) Призната грешка !

3810

12

Пенчо бре

28.05 2020 в 07:15

Бабатунде, ти наистина ме застреля! А аз си мислех, че съм в интелигентна компания. Трябва да се пише с къси съждения, ясни, като парчета камък и без капчица иносказателност и ирония. Уви, не мога така.

23293

11

Стефан

28.05 2020 в 06:57

Линка е неправилен.

А защо бойко е решил под натиска на гейклуба на архитектите? А не е решил по заключението на строителните инженери?

И какво ще прави със също такавата конструкция, на другия край на същата територия? "Новата интерна".

3943

10

OtSofia

28.05 2020 в 00:18

Ето ви мнението на инженер Лазар Голев, проектант на конструкцията на Детската болница:
https://offnews.bg/zdrave/borisov-reshi-sabariame-starata-sgrada-za-detska-bolnitca-shte-stroi-729483.html?&op=ok_po st#comments

5784

9

Бабатунде

27.05 2020 в 22:02

Пенчо, напиши си, че си Недялко и се застреляй с фалоса на гусудин Боко !

3810

8

Пенчо бре

27.05 2020 в 20:08

Добре де, наскачаха само мен! Значи г-н Борисов не е вникнал в аргументите. Добре, но не съм съгласен да пишете, макар и без да пишете, срещу г-н Борисов. Така, с пръстов отпечатък искаше да реформира системата и д-р Москов, известен като "Белото".

3943

7

OtSofia

27.05 2020 в 17:53

О, почна се - мястото било мръсно, нямало терен за спортни площадки(?), да се идело другаде, това да се дострои като нещо друго, търгът да се повтори ...?! Това ли била работата? Трябва ви точно това място за точно вашите лукративни намерения? Я, къш! Вие като нямата деца, българите имат! Точно тук и точно тази здрава и читава от конструктивна и функционална гледна точка недовършена сграда трябва да се дострои за национална детска болница. Има си сключени договори, МС е решил обектът да е национален, Борисов е доказал, че е отворен за аргументи. Подписалите се срещу детската болница вече започнаха да задават неудобни въпроси на онези, които ги караха да се подписват. Работата продължава. Който не иска в България да има адекватна грижа за българското потекло - вече лъсна!

3810

6

Пенчо бре

27.05 2020 в 16:41

Брей, как ни наскачаха, с borisboris!

7014

5

Диди

27.05 2020 в 15:15

Не е добро това решение. Явно е прибързано, необмислено и взето на емоционална основа, а не на логична.
Щом се отхвърля варианта за преустройство на тази сграда за детска болница, за какъв дявол трябва да се събаря и на това шумно и мръсно място да се гради нова детска болница. Ами изберете един хубав терен в покрайнините на столицата /има чудесни местности/ и изградете просторна, модерна , детска болница, с подобаващ парк около него и всички необходими помощни сгради, спортни площадки, паркинги и пр.

3000

4

Читател Петър

27.05 2020 в 14:05

Може би като е избран строителя, може вече и да се строи начисто... Дали обаче строителят не е избран въз основа на заблуждаващо задание. Най-чисто е търгът да се повтори, защото е променено основно изискване...