Бебе почина след прием на витамин D във Франция

OFFNews 05 януари 2017 в 12:14 9386 0

Франция предприе стъпки по спирането от продажба на хранителна добавка - витамин D, след смъртта на новородено бебе. То починало 2 часа след приема, съобщи Би Би Си.

На 10-дневното бебето е била дадена доза от Uvesterol D - широко разпространена добавка, която се дава на деца под петгодишна възраст във Франция, за да се компенсира недостигът на витамин D.

Снимка: AFP

Френската медицинска агенция за безопасност смята, че има "вероятна връзка" между смъртта на новороденото и тази конкретна добавка.

Министърът на здравеопазването Марисол Турен каза, че като цяло витамин D не представлява опасност за децата, но трябва да се внимава с начина, по който се прилага продуктът, за да се избегнат рискове. Тя обеща на родителите прозрачно, обективно и надеждно разследване.

Бебето е починало в дома си на 21 декември, след като му е била дадена доза витамин през устата чрез пластмасова пипета. Първоначално е имало признаци на задушаване. Два часа по-късно починало от кардиореспираторен арест.

Здравната агенция съобщи, че през 2006 г. са наложили мерки за намаляване на рисковете от приема на Uvesterol D, който стана известен с неблагоприятните си ефекти.

Френският ежедневник Le Monde разкри, че Uvesterol D е бил в центъра на скандали заради няколко случая, документирали сериозни заболявания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови