Асоциация обвини държавата в бездействие срещу незаконния износ на лекарства

OFFNews 20 март 2017 в 15:31 1902 0

Проблемът с недостига на лекарства у нас е свързан с незаконния им износ и бездействието на държавата срещу него.

Това обявиха в отворено писмо до здравния министър Илко Семерджиев и до шефа на Изпълнителната агенция по лекарствата Асена Стоименова от Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства (БАРПТЛ). 

В позицията се казва, че паралелният износ принципно е полезен, тъй като създава конкуренция и регулира цените на лекарствата.

“Въпросът с недостига на лекарства е комплексен и решението му също трябва да е комплексно. Недостигът на лекарства е общоевропейски проблем, който Европейската лекарствена агенция (EMA) свързва със следните основни причини: недостиг на суровини при производството на лекарствени продукти, проблеми със спазването на изискванията на добрата производствена практика в производствените процеси, спиране от производство на остарели лекарства или на такива с ниска рентабилност, проблеми свързани с логистиката при снабдяването на аптеките и едва след това с износ между страни-членки“, посочват от БАРПТЛ.

"Докато в Европа участниците в лекарствоснабдяването се обединяват за съвместно решаване на проблема, в България, публична тайна, която държавата в лицето на регулаторните и контролни органи игнорира е незаконния износ, свързан с изкупуване на лекарства от аптеките от нелицензирани и лицензирани лица и последващото им изнасяне от страната. Именно тези действия водят до потенциални недостици и излагане на риск на терапията на пациентите", категорични са те.

От Асоциацията допълват, че недоумяват защо институциите продължават да не изпълняват задълженията си срещу незаконния износ. 

"БАРПТЛ подкрепя въвеждането на истински информативен режим с цел събиране и анализ на данни за количествата налични лекарства и базирано на факти установяване на причините за недостига на лекарства в страната, включително прекратяване на незаконния износ през аптеки. Това по наше мнение може да се изпълни, единствено с изграждането на електронна информационна система, обхващаща всички звена от сложната доставна верига на фармацевтичния пазар, а именно – фармацевтичните производители, търговци на едро и търговци на дребно", се посочва в позицията.

Всяка мярка, която не е адресирана към същината на проблема за незаконния износ, не само няма да помогне за решаването му, а точно обратното – може да доведе до задълбочаване на липсата на лекарства и затрудняване на терапията на пациентите, категорични са те. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови