Асоциация: Нe е вярно, че изчезват лекарства от аптеките

OFFNews 20 февруари 2015 в 16:32 4590 2

Няма липсващи лекарства в аптеките. Това заяви пред OFFNews председателят на Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства Христофор Иванов.

Зам.-министърът на здравеопазването обяви в четвъртък, че има недостиг на определени медикаменти в аптеките, като причината за това е паралелният износ на лекарства.

Такива опасения изказаха и от Асоциацията на собствениците на аптеки, които обясниха, че износът на лекарства – законен и незаконен, се е увеличил в пъти през последните месеци.

Ако има някакъв недостиг, той е само в отделни аптеки и причината за липсата на медикаментите не е паралелният износ на лекарства, подчерта Иванов.

По думите му често аптеките не поддържат на склад много опаковки от определени лекарства, особено ако те са с високи цени. Затова има случаи, в които пациенти не могат да открият определен медикамент, но не им се обяснява както трябва защо липсва лекарството. Ако обаче количествата се изчерпят, собствениците на аптеки винаги могат да се свържат с дистрибутори за доставка на допълнителни количества, категоричен е той.

Много често проблемът е финансов - аптеките имат кредитни лимити и предпочитат да не купуват големи количества от скъпи препарати, от които няма да спечелят кой знае колко, обясни Иванов.

Ако действително има недостиг на лекарства в аптеките, ние ще сме първите, които ще искаме този медикамент да се внесе, обясниха от Асоциацията за развитие на паралелната търговия с лекарства.

В края на януари Конституционният съд отмени текстове в Закона за лекарствата, според който търговците трябваше да уведомяват Изпълнителната агенция по лекарствата за планиран износ, а Агенцията трябва да даде позволение за износ в рамките на 30 дни.

Тези текстове целяха да се монополизира паралелният износ на лекарства, коментира Иванов.

От Асоциацията обясняват, че и сега съществува мониторинг и ИАЛ има възможност да забрани износа на определен медикамент, ако има опасност от недостиг.

Търговците и сега трябва да подават уведомление до Агенцията, ако искат да изнасят даден медикамент. Няма опасност пациентите да бъдат незащитени. Напротив, дори отварянето на пазара още повече ще означава по-голяма защита, защото така ще могат да се купуват лекарства от други държави, а конкуренцията ще позволи намаляване на цените, подчерта Христофор Иванов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови