9 от 10 души в света дишат мръсен въздух, най-чистият е в САЩ и Канада

ОFFNews 02 май 2018 в 16:04 6641 0

Данни на Световната здравна организация (СЗО) показват, че близо 7 милиона души умират всяка година в следствие на замърсен въздух.

9 от 10 души по света дишат опасен въздух. Данните сочат, че нивата на замърсяване се различават значително в зависимост от действията на правителствата и финансовите ресурси на държавите по света, цитирани от "Гардиън".

За първи път в доклада са включени регионални исторически данни, които показват, че между 2010 и 2016 г. над 57% от градовете в Северна и Южна Америка и над 61% от градовете в Европа се наблюдава спад на фините прахови частици във въздуха.

От друга страна има тенденция към влошаване на ситуацията в страните в Южна и Югоизточна Азия, където в повече от 70% от по-бедните общини е регистрирано увеличаващо се замърсяване на въздуха. Близкият изток също е сериозно засегнат от високите нива на фини прахови частици.

Делхи и Кайро са един от градовете с най-мръсен въздух в света, където съсредоточението на ФПЧ е 10 пъти по-голямо от нормата, определена от СЗО. Те са последвани от Дака, Мумбай и Пекин.

В Северна и Южна Америка, основно САЩ и Канада, 80% от хората дишат въздух, който отговаря на нормите на СЗО.

Близо 90% от смъртните случаи, причинени от замърсяване на въздуха, се наблюдават в страни с ниски и средни доходи, главно в Азия и Африка, следвани от страни с нисък и среден доход в източната част на Средиземноморието, Европа и Америка.

Замърсяването от автомобили, фабрики, изгарянето на дърва и други предизвикват една четвърт от фаталните инфаркти и удари, 29% от смъртните случаи от рак на белите дробове и 43% от смъртните случаи от хронична обструктивна белодробна болест.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови