16 са новите положителни проби за коронавирус, 23 са общо случаите у нас досега (обновена; видео)

OFFNews 12 март 2020 в 17:43 28219 13

Снимка Александра Маркарян

Последните изследвани днес в Националната референтна лаборатория проби на контактни лица на починалата в „Пирогов" жена доказват новия коронавирус при 7 лица.

По-рано от Националния оперативен щаб беше съобщено, че COVID-19 е доказан при други 9 души.

В София, в Националната референтна лаборатория и във Военномедицинска академия, днес са изследвани общо 106 проби, 16 от които са положителни.

Общо положителните резултати за коронавирус в страната към този момент са 23, като един от тях е на починалата в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов" 66-годишна жена.

Министерството на здравеопазването информира, че в момента здравните власти, съвместно с органите на МВР, издирват хората, които са били в контакт със заразените.

Ситуацията към момента

По информация от брифинга на щаба една от пробите е на жена с двустранна бронхопневмония. Тя е придружавала медицинското лице, което беше прието по-рано във ВМА, на конгреси в Англия и Испания.

Четирима от далите положителна проба са били в контакт с възрастното семейство, прието в Пирогов. Те са без оплаквания и са изолирани в Белодробна болница.

Другите с положителна проба ще бъдат настанени във ВМА, тъй като са под домашна карантина, без симптоми и предстои да бъдат приети. Предстои да се установят новите контактни лица, това са повече от 200 души, каза ген. Мутафчийски.

74-годишният мъж, приет преди дни в Пирогов, остава в критично състояние. Болните в Габрово и Плевен нямат промяна в състоянието.

От щаба съобщиха, че футболист на "Левски", пристигнал в късния следобед, ще бъде изследван утре. Той се е върнал от рискова зона.

Според ген. Мутафчийски прогнозите, които се правят с математически модели, повтарят една и съща ситуация - бавно нарастване на заболеваемостта, рязък скок и "плато" (задържане), което в Европа още не е достигнато.

Пълна карантина би могло да се наложи при обстоятелства като тези в Италия, каза ген. Мутафчийски.

От щаба потвърдиха, че страната и столицата разполагат с достатъчно интензивни легла, при евентуално нарастване на броя на пациентите, които ще се нуждаят от обдишване и белодробна вентилация.

Проф. Кантарджиев призова възрастните хора, при първи симптоми, да се обадят на личния си лекар, за да бъдат транспортирани със специализирана линейка до инфекциозните отделения на областните болници и да бъдат изследвани.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

77927

12

El Commandante

12.03 2020 в 20:53

Гуд нюз!

"За пушачите рискът да се заразят с коронавирус е 20 пъти по-малък, отколкото при непушачите.
По данни на китайските власти, в една от болниците в град Ухан от 140 заразени с вируса само двама се оказали пушачи, което е 1,4% от цялата група.

Наблюденията продължават и върху други групи, но предварителните изводи са, че пушачите рискуват 20 пъти по-малко да се заразят от коронавирус."

Значи сипете си по едно малко, палнете си цигарка и без паника!

То си е написано на книгата отпред, ама кой да чете...

77927

11

El Commandante

12.03 2020 в 20:29

@spirit: E, добър ден, ние това откога го говориме че некой нарочно клати...ама не държавата, ми света...

То даже въпроса не е кой, ми къв е енд-гейма, короната не ме плаши, въпроса е кво е скрито под нея...

11300

10

yoghurt

12.03 2020 в 20:25

Защото през целият ни живот досега не са пълнели болниците със хора без симптоми, както разбираме че правят например във ВМА от статията.

77927

9

El Commandante

12.03 2020 в 20:25

Откъде го извади тоя 15%?

Имаме ли статистика за смъртността от обикновен грип при хора над 90 години, със сърдечна операция и хронични сърдечно проблеми.

Некой се ебава брутално с вас запомнете го, след месец два ше си говориме пак.

11300

7

yoghurt

12.03 2020 в 20:22

Защо хората се ядосват? Защото не се мисли в перспектива. В човешката история няма друг случай, не на чума или на нещо друго, ами на банален грип, на който да се реагира по сходен начин като в Китай (там, за който не знае, със смартфон се извършват плащанията, той е като личната ти карта и портфейл взети заедно). Та, там който е минавал транзитно през зона със заразени, компютърната система през смартфона му дава червен код - поставя се под карантина, няма право на плащания или въобще да излиза от дома си, носят му храна там. Който се е оказал във влак, който в последстие се е разбрало че е имало заразен - той получава оранжев код и сходна ситуация на невъзможност да прави ежедневните неща, за останалите хора със зелен код, извън таива зони, всички транзакции и пътувания са разрешени. За пръв път в човешката история държава се опитва да обуздае една грипна епидемия по такъв начин, не за да спаси оцеляването си, ами за да облекчи здравната си система от болни възрастни хора. Това е похвален опит за Китай, но сходните мерки в Европа предизвикват само смут - не може да се хоспитализира всеки със въпросния вирус в кръвта си, дори без да има симптоми, това е излишно претоварване на системата отрано! Доказателството за това колко назад са всякакви опити на човека да предотврати заразяването с вирус ще дойдат много скоро - само да се намерят точните хора, които още не са се излекували от този вирус, и ще почучаваме само положителни проби. Ама това, драги, не е нито СПИН, нито Рак, това си е вирус, от който например досега нито едно дете не е починало, нито едно в света!

3000

5

Rooster

12.03 2020 в 20:17

Смъртността при този вирус варира между 0.2% за младите, до над 15% при възрастните и хората със проблеми. Смъртността при ПТП по официални данни за миналата година (8499 пострадали, в това число 628 загинали) е 7.4%
Това значи ли, че за младите хора е почти 20 пъти по-рисковано да се возят в автомобилен транспорт, а за възрастните - че е два пъти по-безопасно?
Категорично не.
Мисълта ми е, ползвайте статистиката внимателно. И си мийте ръцете ;)