110 хил. българи са заразени с Хепатит C, 75% не знаят за състоянието си

Вероника Шербанова 01 юни 2016 в 11:55 2706 0

Около 110 000 българи са болни от Хепатит C. Това заяви началникът на клиниката по гастроентерология във ВМА проф. Крум Кацаров по време на Академия за здравна журналистика инициирана от пациентските организации "Сдружение ХепАктив" и Национално сдружение за борба с Хепатита "Хепасист" с подкрепата на Асоциацията за развитие на медицинската общност.

Той уточни, че цифрата е приблизителна, защото у нас няма национално епидемиологично проучване, което да определи точната бройка на хората с хепатит.

В същото време според проф. Кацаров около 75% от болните от Хепатит C не са наясно, че са носители на вируса, а през лечение минават едва около 300 болни на година. Тези, които се лекуват обаче, твърде често започват лечение твърде късно, когато пораженията върху черния им дроб вече са нелечими.

Към момента се знае, че 1 от всеки 50 европейци е заразен с вируса на Хепатит С, а всеки ден в Европа от усложненията на заболяването загиват 400 души.

Около 840 души на година у нас умират заради Хепатит C. По-голямата част от тях не знаят за състоянието си, защото в началото болестта протича безсимптомно или с нетипични симптоми, сочат наблюденията на медиците.

Проблем за страната ни остава ниското ниво на информираност на хората и нежеланието да проявят активно и отговорно поведение спрямо собственото си здраве, като се подложат на тест за Хепатит.

Има и още една крайно опасна заблуда - че единствените групи в риск са употребяващите наркотици и мъжете, практикуващи секс с мъже, докато според наблюденията на специалистите в много случаи инфектирането е настъпило не при хора от групи с такова поведение, а след оперативна интервенция, след зъболечение или след посещение в студио за татуировки или пиърсинг.

Вече съществува и съвременно безинтерферонова терапия, която елиминира вируса при 95% от пациентите в рамките на 3 месеца лечение.

Независимо, че терапията е одобрена за приложение у нас, едва 20 пациенти с тежка форма на болестта реално получават тази терапия, а нуждаещите се са много повече.

Според председателя на Националната пациентска организация и секретар на Националното сдружение за борба с Хепатита „Хепасист“ д-р Станимир Хасърджиев една от основните грешки, които се допускат, е, че не се лекуват наркоманите, дори бившите.

По думите му има лекари, които тайно лекуват бивши наркомани.

Трябва не просто да лекуваме наркоманите, но и да лекуваме определен процент от тях, за да постигнем напредък в борбата с вируса. Проблем е и бежанската вълна и трябва да отделяме средства за борбата с вируса, защото по този начин предпазваме и нашите деца. 

По думите му предстои увеличаване на цирозите в България, защото преди 1992 г. за вируса не се е знаело нищо и кръвта не е изследвана за Хепатит при кръвопреливане и други медицински интервенции.

Специалистите съветват всеки, на когото е правено кръвопреливане или е имал други хирургични интервенции преди 1992 г., непременно да се изследва за Хепатит C. Здравите и моногамни българи пък е добре да се изследват веднъж годишно, тъй като има възможност да се заразят, без да разберат. 

Особено голям проблем е и стигмата срещу заразените с вируса, именно защото в съзнанието на хората остава схващането, че от Хепатит се разболяват само наркомани и хора с рисково поведение.

Силвана Лесидренска от „ХепАктив“ даде пример за ситуация, в която служителите на фирма са тествани анонимно и една от служителките разбрала, че е болна от Хепатит C.

Служителката споделила за проблема на колегите си, които веднага настояли пред работодателя да бъде уволнена.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови