Рапичното олио не е безопасно

Йоанна Димитрова 03 юли 2017 в 10:45 101944 0

Снимка Pixabay

Консумацията на храни с растителни мазнини може да доведе до намаляване на „лошия“ холестерол, подобно на медикаментозно лечение със статини, съобщава American Heart Association. Като полезни за сърцето и увеличаващи „добрия“ холестерол се цитират растителните мазнини, богати на ненаситени мастни киселини – слънчогледовото олио и зехтинът.

В последните години се увеличава и интересът към рапицата. Рапичното олио много често се обявява за най-здравословното от всички видове масла, защото е с ниско съдържание на наситени мазнини и е богато на Омега-3.

Оказва се, че въпреки добрата реклама, рапичното олио и масло не са толкова здравословни. Блогът Swanson Health представя детайлно процесите на добиването им.

Рапичното масло се извлича от растението рапица, което в естествен вид съдържа токсичните глюкозинолати и ерукова киселина. През 1970 г. канадски учени създават нов вид рапица (канола от Canadian Oil), опитвайки се да намалят опасността на олиото от рапица. Именно тази хибридна рапица се използва за производството на това, което познаваме и консумираме като рапично олио и масло.

За да се превърне хибридната рапица в рапично олио, производителите първо леко загряват семената, а след това ги подлагат на натиск, за да извлекат олиото от тях.

Почти всяко едно рапично олио, което се продава в магазините, е рафинирано с хексан, химична съставка, която се смята за сравнително безопасен разтворител.

Последната стъпка в производството на рапичното олио включва избелване и премахване на неприятната миризма, за което се използва висока температура.

Проблемът е, че естествено намиращите се в рапичното олио Омега-3 мастни киселини не могат да издържат на тази висока температура и започват да миришат много неприятно. А процесът по премахването на лошата миризма, от своя страна, превръща Омега-3 мазнините във вредни за здравето транс-мазнини.

И докато рапичното олио се обявява за здравословно и безопасно за употреба, производственият процес, който унищожава полезните мазнини в семето и използва „сравнително безопасни“ химически разтворители, изобщо не изглежда безопасен, обобщава Swanson Health.

„Най-добрият вариант е да изхвърлите рапичното олио от менюто си“, категоричен е авторът.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!