5 странни здравословни трика, които наистина работят

OFFNews 05 юни 2017 в 16:44 55781 0

Снимка Pixabay

Много методи за подобряване на здравето са общоизвестни да отслабнете, да ядете по-малко и да се упражнявате повече, да спите по-добре. Други обаче са напълно изненадващи, дори противоположни на популярните. Следните 5 съвета наистина работят, въпреки че звучат объркващо.

1. Пийте кафе за по-качествена дрямка

Японско проучване показва, че ако човек приеме около 200 милиграма кофеин и дремне за 20 минути, ще бъде в пъти по-работоспособен след това. Причината е, че кофеинът започва да действа след именно 20 минути. Тогава той отключва вещество на име аденозин, което е отговорно за активността и енергията на мозъка.

2. За да ядете по-малко, яжте повече

Приемането на 100-калориен пакет бисквитки или снакс може да изглежда добра идея, но е по-вероятно да ви накара да огладнеете повече, отколкото ако сте изяли нещо по-стабилно. Приемането на малки количества въглехидрати не прави нищо друго освен да увеличи кръвната ви захар и да ви накара да искате повече. Изберете храна с повече калории на порция, тъй като протеините и мазнините ще ви помагат да станете по-бързи и да останете заситени много повече време. 

3. Пийте вода, за да не се подувате

"Когато се чувствате подути, пиенето на вода звучи така, сякаш ще влоши нещата, но често може да помогне", казва Джеймс Лий, гастроентеролог в болница "Св. Йосиф" в Ориндж, Калифорния. Ако сте на диета с високо съдържание на фибри, тялото ви се нуждае от повече вода, за да работи по-ефективно. Водата се смесва с водоразтворими фибри и ги превръща във вещество, подобно на гел. Това влияе върху подвижността на червата и намалява симптомите на подуване. Пиенето на повече вода също облекчава подуването, причинено от дехидратация. Когато сте дехидратирани, тялото ви се придържа към водата, която има и това предизвиква подуване.

4. Тренирайте, когато сте уморени

След дълъг, изтощителен работен ден, упражненията звучат като последното, което бихте искали да направите, но ако опитате, те ще ви заредят с енергия. Умората заедно с настроението и депресията се подобряват след 30-минутна сесия с умерена интензивност. Всичко, което вършим, изисква кислород, така че когато се упражнявате, помагате на кислорода да навлезе качествено в тялото ви.

5. Пишете бележки, за да увеличите паметта

Писането на бележки ви дава възможност да отбележите повече материал, но е по-вероятно да запомните тези бележки, ако ги пишете на ръка. Когато пишете на ръка, обработвате много повече информация. Започвате учебния процес, докато слушате лекцията. Продължавате го, като пишете. Освен това, като разглеждате страницата, на която пишете, укрепвате информацията, която вече сте обработили.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови