Туристически бюлетин - Западни покрайнини

ОFFNews 15 април 2014 в 14:54 3054 0

Музеят на киселото мляко в село Студен Извор близо до град Трън

Нови туристически маршрути ще ви разкрият малко позната част от България - Западните покрайнини:

Маршрутите включват програма за двудневна и тридневна обиколка на Драгоман, Сливница, Брезник и Трън, а също така и тематични обиколки - екологичен, културен, поклоннически и общ туризъм.

Сред иначе заоблените и тревисти била на Вискяр планина, се намира едно наистина алпийско място. Малката рекичка е издълбала величествено ждрело, което въпреки че е дълго само 60 м, впечатлява с отвесните си скали. По-внушителен е източният гребен, на който се издига връх Пеключки камък. Тук именно е била крепостта. Запазени са крепостни стени с височина до 1,20 м и дебелина до 1,50 м. Може да се види щерна за вода, разкрита до 8 м дълбочина.

Осем нови туристически маршрута на територията на Западните покрайниние са на разположение на българските и чуждестранни туристи в България от пролетта на 2014 г. Всеки един от маршрутите е обезпечен с туристическа информация и печатни материали, които мога да бъдат намерени в общините Драгоман, Трън, Сливница и Брезник.

Маршрутите са изработени в изпълнение на проект, финансиран по Оперативна програма Регионално развитие 2007-2013 г.

ЗА РЕГИОНА
- Единствената по рода си “желязна вода”, минерална вода с високо съдържание на желязо, извира в близост до гр. Брезник
- Древният път между Сердика и Адриатика минавал край град Трън
- Насекомоядното растение Urticularia vulgaris живее в Драгоманското блато
- 226 уникални вида птици обитават влажната зона край Драгоман


БЛАТОТО КРАЙ ДРАГОМАН Е ОБИТАЛИЩЕ НА УНИКАЛНИ РАСТЕНИЯ И ПТИЦИ
Ако се интересувате от дивата природа, обичате водата и птиците и имате един уикенд на разположение, насочете своето внимание съвсем близо до София. Тук ще откриете много възможности. Един от тях е само на 40 км от столицата, току до град Драгоман. Това е Драгоманското блато.

Драгоманското блато е една от най-ценнитеприродни територии в България. Уникалното съчетание от влажна зона и карстови хълмове е дом на редки растителни и животински видове. А няколко стотици метри дървени пътеки и места за неблюдение го превръщат в привлекателно за туризъм място.Подобно на повечето влажни зони в България, то е било унищожено през 30-те години на XX век и тук започнали да отглеждат царевица.
Но след прекратяване на отводнителните мероприятия около 1990 г. и възстановяване на предишния му облик, то постепенно се е превърнало в най-важното местообитание на водолюбиви птици в Софийско. Тук ще видите голям и малък воден бик, ръждива, сива и голяма бяла чапла, тръстиков блатар и още много видове птици, видри, тритони и жаби, но и два вида змиорки.

ЗНАЕТЕ ЛИ ЧЕ?
Село Бусинци е известно като грънчарската столица на България. То се намира на 8 км от градчето Трън , северозападно от столицата София , почти до западната граница на България . Славата му е свързана с многовековната местна традиция на народната Бусинска керамика.

БРЕЗНИК - ИСТОРИЯ, КОЯТО СИ ЗАСЛУЖАВА ДА ВИДИТЕ ОТБЛИЗО
Брезник е град с хилядолетна история. Той е един от първите пет български града и е основан заедно с Ниш, Пловдив, Средец и Срем. От известните ни досега макар и оскъдни исторически писмени и археологически данни се вижда, че Брезнишко има богато историческо минало. Налице са материални останки още от епохата на траките от първото хилядолетие до н.е. Интензивен живот тук е имало и през римската императорска епоха, както може да се заключи от многобройните оброчни плочки и пластични изображения, надгробни могили и монетни находища.

От епохата на Втората българска държава и османското владичество са запазени руини, църкви и манастири, повечето от които за съжаление са обезличени от времето. С интересни събития е наситена и епохата на Възраждането – от където се вижда какъв е бил животът на населението и борбите му срещу притесненията на османската власт.

Брезник е играл важна роля в живота на българската държава. Оставени са ни в наследство средновековни паметници на културата. От особено значение са църквата “Света Петка”, класното училище, мегалитния храм-кладенец “Пусто Гърло”, Църногорския и Билинския манастир, останки от средновековни църкви, къщи с архитектурна и художествена стойност /къщата-близнак в с. Кошарево; чардаклиите къщи в с. Ръжавец/.

БЛИЗКИЯ И НЕПОЗНАТ БРЕЗНИК - ХРАМ-КЛАДЕНЕЦ “ПУСТО ГЪРЛО”



На 3 км от с. Гърло и на 8 км. от гр. Брезник в местността “Пусто гърло” под връх “Кула” е открит и проучен от проф. Димитрина Митова – Джонова, храм на изворната вода. Въз основа на откритите при проучването му материали, той намира пряка връзка с предноазиатската култура “нураги” и с предноазиатската култова архитектура. Храмът датира от къснобронзовата епоха – ХІV – ХІІ в. пр. Хр.

Най-кратката характеристика го определя като подземно, водоемно култово съоръжение, състоящо се от две помещения – толос и дромос. Южната част на храма е вкопана в земята. Седем метра дълъг коридор – дромос, с тринадесет стъпала отвежда в кръгла зала – толос, в чийто център над извора е изграден 5 м. дълбок кладенец. Толосът има полусферично куполно покритие с опейон в центъра. Дромосът е покрит с фалшив свод. Над конзолно издадените стени на дромоса, над западната му част, пред входа на толоса е изградено стъпаловидно, мегалитно покритие. При входа на толоса и при покритието му са застъпени арка и полусферичен купол, изградени на натисковия принцип. Тук при една ранна и примитивна строителна техника са застъпени полусферичен свод и арка – строителни постижения , които едва столетия по-късно ще бъдат въведени във всеобщата европейска архитектура.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови