Тероризмът превръща България и Куба в топ туристически дестинации за британците

OFFNews 29 юли 2016 в 10:58 31355 3

Куба и България се превръщат в две нови топ дестинации за британските туристи, които искат да избегнат риска от терористични нападения, според международната туроператорска група Thomas Cook, пише Daily Mail.

Прогнозата е на главния изпълнителен директор на фирмата Петер Фанкхаузер.

Терористичните атентати в Европа взеха своя дан и туристическата фирма отчете спад в приходите за третото тримесечие на годината.

Компанията обяви, че продажбите са спаднали с 8% до £1.85 милиарда след терористичните нападения в Турция и Брюксел, а загубите преди облагането с данъците са нараснали на £64 милиона.

Междувременно, летните резервации са спаднали с 5%.

"Докато търсенето за повечето други дестинации е голямо, за Турция е променливо и остава значително под миналогодишните нива", каза Франкхаузер.

"Намалихме капацитета за Турция за лятото на 2016 година и го пренасочихме към алтернативни дестинации, включително Испания, България, Гърция, Куба и САЩ."

Ето как Daily Mail описва страната ни:

България се гордее с плажовете си по Черноморието - известно по комунистическо време като "Червената Ривиера" - и със ски курортите си на запад.

Столицата София е един от най-старите европейски градове. Ротондата ù "Свети Георги" е построена от римляните през IV век.

България е членка на Европейския съюз, но използва валутата лев. Един лев, който е равен е 100 стотинки, е около 45 пенса.

Стаи в луксозни петзвездни хотели в градовете могат да се намерят и за цена под 100 британски лири на вечер, а пинта българска бира може да струва по-малко от 1 паунд.

Популярно ястие е шопската салата - лук, домати, краставици, сурови или печени чушки, сирене и лук.

Любимата национална напитка е ракията.

Българите клатят глава, за да кажат "да" и "не".

Thomas Cook отчита и значително по-слаб интерес към Белгия в резултат на терористичните нападения в Брюксел.

Франкхаузер казва, че докато Брекзит не е имал забележимо влияние върху резервациите, британският вот за излизане от Европейския съюз е "добавил общо усещане за несигурност - за бизнеса и клиентите ни".

"Thomas Cook е изправена пред сериозни смущения заради политическите катаклизми, тероризма и спада на британската лира в резултат на Брекзит - всичко това възпира летовниците от пътувания", казва Лейт Калф, старши анализатор в компанията "Hargreaves Lansdown".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови