Слаб круизен сезон у нас заради атентатите в Истанбул

OFFNews - Бургас 06 май 2016 в 11:00 7500 1

Снимка OFFNews

Лайнерът „Коста Нео Романтика“, с около 1 300 пасажери на борда, днес хвърли котва на Морска гара – Бургас. До края на годината се очакват общо 8 кораба, ако някои от тях не бъдат отказани. Именно това се е случило с този, който е подминал Истанбул. Акостирането на турския порт е отменено буквално в последния момент – преди няколко дни.

След събитията в Истанбул, в началото на тази година, опасността въобще да не влезе кораб в Черно море, беше повече от 100%. И това е първият кораб, който пропуска абсолютно всички турски пристанища и не посещава пристанище Истанбул. Досега за абсолютно всички пасажерски кораби, които са посещавали Бургас и Черно море, круизният терминал за влизане в Черно море, беше Истанбул. Тази година са отменени над 400 посещения в Истанбул", пояснява директорът на пристанище „Бургас“ Диян Димов.

Сериозен проблем за развитието на круизния туризъм в Черно море са и повишените такси за преминаване на Босфора. За пример Диян Димов посочва 2012 г., когато те са били 5 000 долара, а в момента, за да премине един кораб, който е малко по-голям от акостиралия в Бургас, трябва да се платят около 150 000 долара. Остава проблемът и с обстановката в Русия и Украйна.

90% от круизните компании са с американска собственост и за тях, този регион, от две години, е затворен за посещения. В Черно море влизат единствено двата големи европейски оператора. Оптимистичната прогноза е, че някои от компаниите все още не са подготвили разписанията си за следващите години и при нормализиране на обстановката в райна, ще се засили отново интересът към Черно море. Бургаското пристанище е финансово – изгодно за компаниите, категоричен е Диян Димов.

Слаб сезон очакват и туроператорите. Владимир Караджов посочва същата причина – изключването на Турция от страна на круизните компании:

Поради тази причина, последната спирка, преди нашите пристанища е Пирея. А от Пирея до Черно море, разстоянието е доста дълго и круизните компании не могат да си позволят да разхождат кораби без да спират никъде от Пирея до Черно море. Плюс това, минаването на Босфора също струва доста пари“, казва Караджов.

В момента, таксите, които се събират в България, са конкурентни, но дори и да ги премахнем изцяло, това няма да върне посещенията, които бяха преди няколко години, посочва туроператорът. Другата причина е, че за компаниите, Черно море не е толкова атрактивна дестинация без руските пристанища.

Туристите от днешния кораб посещават основно Несебър, Котел и Жеравна. Един посетител оставя у нас средно около 100 и 150 евро.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13249

1

лекар

11.05 2016 в 15:35

очевидно всички круизи са били привлечени от турския туризъм. за нас, румънците и не дай боже, руснаците, им е през ку*а...защо изобщо да влизат в черно море?
 
X

Да помогнем на украинските деца!