Откриха древногръцка сграда и селище край Черноморец

OFFNews 25 юли 2016 в 11:46 23478 1

Снимка Уикипедия

Археолози от Националния исторически музей откриха голяма древногръцка сграда и жилища на древногръцко население на полуостров Червенка край Черноморец. Смята се, че гърците са се заселили още в V век пр.Хр., т.е. 1000 години по-рано от Юстиниан.

Разкопки там се правят вече трета година. Полуостров Червенка се намира в крайния южен ъгъл на скалистите полуострови, на които днес е разположен град Черноморец.

Полуостровът е обграден от мощна крепостна стена, която е обградена с големи правоъгълни и кръгли кули. Те обграждат площ от 63 декара, което прави селището едно от най-големите в Черноморието.

През този сезон археологът доц.д-р Иван Христов влезе във вътрешността на крепостта. Тя е изградена в края на V век от император Анастасий I (491-518 г.) и първата находка е нея е голяма административна сграда или сграда на висш духовник. В последната седмица археолозите са открили и жилища на гърци във вътрешната част ба крепостта.

Сградата заема площ от 400 кв.м и притежава голяма вътрешна зала и странични вътрешни помещения от запад, север и изток. Южно от тази сграда се е развивал портал от 6 колони, които са се развивали от юг голяма широка галерия. Открит е фрагмент на горната част на мраморен декрет.

От НИМ припомнят, че от края на VII до началото на V век Черноморското ни крайбрежие е колонизирано от древните гърци, които основават няколко градове държави – Аполония (дн.Созопол), Мембрия (Несебър), Одесос (Варна), Бизоне (Каварна), Дионисопон (Балчик).

Съгласно законите преселниците били най-малко по 3 000 на град, държава.

Високата естествена раждаемост бързо направили първите заселени полуострови тесни и започнала втората колонизация.

Само Аполония основала няколко големи селища – Анхиало (дн.Поморие), в кв.”Сладки кладенци” в Бургас, Ахтопол и Тиниада (дн.нос Ниеада) в Турция.

Един от проблемите при проучването на създаването и живота на тези нови колонии е трудно да се установи, тъй като съвременните български черноморски селища са в топографски континент с древните селища.

Не е възможно да се правят разкопките в гъсто застроените съвременни селища – освен на няколкоквадратни метра при строеж на нова къща.

Територията на полуостров Червенка е свободна от съвременни строежи и там археолозите ще могат като „по учебник” да проследят раждането и развитието на живота в едно антично селище.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови