На Корал събират такса „палатка“

OFFNews - Бургас 16 юли 2016 в 17:47 23564 5

Снимка Фейсбук

„Новата кметица на Лозенец, заедно с полицай, касиерката на кметството и техника, обикалят в момента плаж Корал и събират НЕЗАКОНЕН РЕКЕТ, като това е единственият документ, който предоставят: Казаха и твърдяха, че е "за такса смет"!!!“

Това пише във Фейсбук Атанас Русев от сдружението „Да запазим Корал“. Георги Сарафов пояснява в същата група, че е платил 100 лв. „такса смет“. Там е качена и снимка на издадената приходна квитанция. Според потребители, техните палатки са таксувани като някакъв вид търговски обекти. Иначе, в Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги в Община Царево е записано, че поставяеми обекти в землищата на Царево, Лозенец, Синеморец и Резово се таксуват еднократно. 100 лв. струва да опънеш палатка, 200 – ако е каравана или туристическо бунгало.

Кметът на Царево Георги Лапчев в категоричен, че таксата е законна.

След като ще има диво къмпиране, поне сметката за това диво къмпиране няма да я плащат местните хора. Наистина, служителите на общината отидоха там, без изобщо да задават въпроса колко легално и колко законно са разположени тези палатки и къде са разположени. Но доколкото разбрах е имало напрежение, заради което сега отворихме дебелите книги и започнахме същинската проверка. Оказа се, че всички тези палатки са разположени върху частен имот. Заради което, сега, на собственика на имота са изпратени писма да разберем той знае ли това, че имотът му се използва и той ли ги е пуснал там. Ще видим от неговия отговор по кой член и по кой ред ще му бъде съставен акт, защото в тази територия не може да има къмпинг“, каза Лапчев.

Собственик на земята е испанската компания "Ибердрола инмобилиария", която от години има проект за мегакомплекс зад дюните, но част от строителните разрешителни бяха отменени и протестирани от прокуратурата. Именно те трябва да платят такса „смет“, ако са разрешили на тяхната територия да се разпъват палатки, смята Лапчев. Ние не ги гоним, който си плати, може да остане, поясни той:

Не желаем да си тръгват, нека си стоят, но просто нека бъде коректно към общината и нейните жители. Общината не се интересува къде и по какъв начин са се разположили. Общината я интересува сумата, която се генерира като разход за сметопочистване, сметоизвозване и депониране, да не е за сметка на местните жители. Ние желаем просто тези хора да си платят боклука. Оттам – нататък, ако са върху частен терен – собственикът на терена да си се оправя с тях. Това не е наша грижа“, добавя Лапчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови