Масирана проверка на плаж "Корал"

OFFNews - Бургас 21 юли 2016 в 14:54 18951 5

Токът и водата на плажа "Корал" са били прокарани нелегално, установи проверка на плажа за незаконно къмпингуващи от страна на няколко институции. 

Акцията, в която бе впрегнат сериозен държавен ресурс, предизвика сериозен спор и напрежение между проверяващи и проверявани.

Според почиващите акцията е незаконна - няма как да бъде нарушен закона, при положение, че няма закон за дивото къмпингуване.

Десетки палатки, каравани и дървени бунгала са разположени на плажната ивица и в близката гора.

Проверяващите от община Царево издадоха редица протоколи, защото някои от палатките, кемперите, бунгалата и караваните са в частен имот, за което нямало разрешение от собственика – испанската фирма „Ибердрола“, която има проект за мегакомплекс зад плажа. Отделно, много от обектите са свързани с елетрическата мрежа и са водоснабдени нелегално, констатираха проверяващите. Други бяха поставени върху дюните. Според Димитър Даскалов от Велико Търново, който планира да прекара 10-ина дни на плажа, те не ги разрушават. 

Някои почиващи казаха, че са готови и да си платят, ако им бъдат осигурени условия. Други обявиха, че ако им бъдат написани актове, ще ги обжалват в съда.

Инспекторите констатираха и палене на огньове, както и незаконно изсичане на дървета. На плажа е направено волейболно игрище. 

В днешната акция се влючиха служители на община Царево, областната администрация, здравната и екологичната инспекции, полиция, пожарна и горски служители, както и от EVN.

Музикантът Васил Гюров добави, че вместо да се създадат условия, се ангажира държавен ресурс в проверки.

Вместо да сложат две – три тоалетни, да направят някакви елементарни условия… Минете по плажа и попитайте дали някой спи тук. 80–90% са от околните градове и са дошли тук, щото е хубав плажа."

Плажуващите са си направили и спасителен пост, защото спасители на ивицата все още няма. Гюров добави, че почистват ежедневно сами всички отпадъци.

И кметът (на Царево), понеже тия хора много му пречат да застрои единственото останало незастроено място, всеки път – към тях е насочена атаката“, допълни музикантът.

Няма как да имаме намерения за подобно нещо, защото теренът е частна собственост, поясни градоначалникът Георги Лапчев. Той отрече да има кампания срещу почиващите на Корал, защото от два месеца е обявено на страницата им, че ще се правят регулярни проверки.

Установени са незаконни постройки, незаконно електрифициране, незаконен водопровод. Всъщност, на този терен, в който собственикът на имота е обявил, в своята данъчна декларация, че няма да се използва, имаме неопровержими доказателства, че се използва“, добави Лапчев.

Затова ще бъде сезирана и прокуратурата, защото испанската фирма е освободена от местни данъци, тък като декларира, че не развива дейност в района.

Голяма част от проверяваните казват „Ние си платихме на Васил“. Кой е тоя Васил, защото явно не е собственик на имота, не е представител на общината? За какво се плаща? Някакво ЕРП ли е някакво? Дали е някакво частно ВиК?“, каза царевският кмет.

Един от почиващите наистина потвърди, че плащал за водата и тока на въпросния Васил, който му бил приятел и е от Велико Търново. Партидата била частна, имало и електромер. Обяснението е, че Васил стопанисвал имота.

Според Георги Лапчев, ивицата е била ударно почистена, когато се е разбрало за днешната проверка. Снимки, разпространени вчера, показвали, че районът, едва ли не, се ползва и за тоалетна, въпреки поставените химически тоалетни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13780

4

Перко

22.07 2016 в 00:57

Плажът Корал и всички останали, за които се бият еколози и псевдеколози да станат резервати. Да се забрани достъпът до тях, освен там някоя пътека за разглеждане и проблема с опазването на околната среда е решен. Който иска да плажува да ходи където си ще - курорти имаме достатъчно.

13277

3

66

22.07 2016 в 00:20

Защо общината защитава частен имот ?

Какъв правен интерес има да защитава този имот ?

Какъв ДРУГ ИНТЕРЕС има кмета ?

" Проверяващите от община Царево издадоха редица протоколи, защото някои от палатките, кемперите, бунгалата и караваните са в частен имот, за което нямало разрешение от собственика – испанската фирма „Ибердрола“, която има проект за мегакомплекс зад плажа. Отделно, много от обектите са свързани с елетрическата мрежа и са водоснабдени нелегално, констатираха проверяващите."