Десет от най-добрите алтернативни градски разходки в Европа

Кристияна Атанасова 02 август 2016 в 17:07 28982 0

"Полароид" разходка, Варшава

Инстаграм отговори на страстта ни за моментни снимки по време на пътешествие, но за тази разходка участниците получават истински винтидж фотоапарати "Полароид". Тя продължава три часа. Започва със среща на площада в стария град и продължава към ключовите места в него. Местен гид води обиколката, а цената ù включва наем на фотоапарат и цветна лента.

Архитектурата Ебурх, Амстердам

Амстердам може да е най-известен с каналите си, но една от най-интересните части на града е Ебурх. Архитектурата представлява изкуствено създадени острови на изток от града. Обиколката се води от туристическа компания, която специализира в архитектурни разходки в Холандия. Обиколката на Ебурх въвлича посетителите в „лаборатория за новия начин на живот“, в който се превръща този район. В него има много очарователни жилищни проекти, създадени от известни архитектурни фирми.

Разходка из местата, свързани с финансовия срив, Рейкявик

Пътешествието до Синята лагуна може да почака. Една от най-драматичните случки в историята на Исландия е катастрофалния срив на трите държавни банки през 2008 г. - третият най-голям банкрут в историята, който имаше последствия в целия свят. Този тур е воден от историка и икономически журналист Магнус Хелгасон и проследява местата, които са играли роля в срива. Той разказва какво го е причинило и какво се е случило с виновните за случилото се. Разказва и за революцията, която е накарала хиляди да излязат на протест.

Обиколка "Милениум" в Стокхолм

Трилогията на Стиг Ларшон "Милениум" е една от най-популярните в света. Това обаче не е литературна обиколка, а по-скоро възможност за посетителите да се поставят на мястото на героите. Двучасовата обиколка се провежда от Градския музей и превежда феновете през дома на журналиста Микаел Бломквист и офиса на списание "Милениум", където той работи. Хората посещават и апартамента на Лисбет Саландер, както и много други места, споменати в книгата и филмите.

Земун и обиколка с колело на Нови Белград 

Тази обиколка изследва географията на сръбската столица, като минава през Земун и районите на Нови Белград на левия бряг на р. Сава. Нови Белград е бил конструиран като социалистически мега проект с цел да бъде перфектният град. Турът също така минава и през парка Земун, който някога е бил граница на Османската и Австрийската империя.
Има спирка в квартал Савамала, познат като квартал на изкуството. Може да се направи и обиколка на Савамала и Доркол, като водачът показва на туристите галерии, клубове и тамошното улично изкуство.

Тайният Загреб

Креативната туристическа компания, която провежда тези пътешествия, предлага повече от просто обичайна обиколка с водач. Посетителите могат да отидат навсякъде - от пътуване, вдъхновено от парните машини, до тур през горите на планина Медведница отвъд града, където организират посещения в изоставени бункери от Втората световна война.
"Тайният Загреб" също така организира „търсения“, които изследват града и участниците имат различни мисии. „Ловът на вещици“ е една от тези мисии, в която участниците научават за историята и провеждането на съдебни процеси срещу вещиците.

Стенописните екскурзии във Falls Road, Белфаст

Ирландските политически обиколки са сред най-добрите начини посетителите да научат как новата и бурна история на града го е формирала. Обиколката водят бивши политически затворници, които предават личната си гледна точка за събитията.
Предлагат се няколко обиколки, но най-популярната е тричасовата обиколка на Белфаст. Тя преминава през Falls Road и завършва в гробището Милтаун, където са погребани трима от републиканците, починали при гладните стачки през 1981 г.

Кулинарните улици на Лисабон

Кулинарните улици представляват задълбочени "хранителни" обиколки в градове от Атина до Шанхай. Португалската столица е позната с прясната си морска храна, меса и червено вино. Обиколката започва от пазара Mercado da Ribeira. От там се спира навсякъде от квартални лавки до семейни магазини за хранителни стоки.


L’Alternative Urbaine, Париж

L’Alternative Urbaine насърчава професионалното и социалното включване на обществото, като използва структурата на туристическия бизнес в града, за да обучи и подпомогне хората, които се борят с безработицата или са бездомни. Резултатът е, че се обикалят квартали на Париж, които не са често посещавани от туристите. Такава обиколка, например, е разходката из 10-и или 13 район, където туристите могат да научат за живота на работниците, които преди са живели в бившите индустриални квартали Faubourg Saint-Marcel и Butte aux Cailles.

Еротични обиколки, Барселона

В партньорство със специализирания туроператор Trip4Real и режисьорката на порно филми Ерика Лъст, е възможно да бъдете по-близо до работата на звездите, участващи във филмите на шведската режисьорка, в серия от обиколки на Барселона. В тези турове има включена разходка с дегустация на вермут заедно с еротичния актьор Бел Грис. Друга дегустация на храна с още една от звездите на Лъст, Марк Морато и акробатични уроци с актрисата Джулия Рока.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови