Държавният екоплаж „Корал“ се оказа забравен от държавата

OFFNews - Бургас 09 юли 2016 в 16:20 14209 0

Снимка Да запазим Корал

Табелата, която от сдружението поставиха на плажа

Плажовете за природосъобразен туризъм, които бяха обявени в началото на годината, са на път да се окажат красива опаковка без съдържание. Това важи за поне един от тях – „Корал“.

Летният сезон вече е в разгара си, а на една от най-красивите ивици няма почистване, няма спасители, няма тоалетни и вода.

По закон държавата трябва да обезопаси ивицата, да осигури спасители, да чисти боклуците и да постави тоалетни. До този момент нищо от това не се е случило, зави Атанас Русев от сдружението „Да запазим Корал“. Заради липсата на спасители, остава опасността и от фатални инциденти при къпане.

„Тази година вече е имало няколко ситуации, в които на косъм се спасяват хората. Спасяваме ги ние, просто, защото сме там и ги виждаме. Никакво обезопасяване. В един и същи ден, две моторници минаха на 5 метра от брега, върху главите на хората. След два часа, двама мотористи минаха през дюните, с кросовите си мотори, и ги разораха. И след още един час, един моторен самолет мина на 3 метра над главите на хората. Ако се случи някакъв нещастен случай, недай си Боже, моят въпрос е „Кой ще бъде отговорен?“. Защото, по закон, всичките тези институции, като почнете от общината, областната управа, министерства, всички те, по закон, трябва да си изпълнят тези задължения“, коментира Русев.

Според него, има поставена една кофа за боклук, а в годините, в които той е бил наемател на ивицата, е бил задължен да има 10 контейнера за смет. За миналия сезон, община Царево е извозила едва 6 тона боклуци, посочва Русев. Отпадъците по плажа се събирали всеки ден от човек от сдружението. Самата организация поставила табели със съвети как да се държат почиващите. Тоалетни няма, ползват се морето и дюните.

Спасители до момента на плаж „Корал“ също няма. В понеделник ще бъде обявена процедурата за него и за още 5 ивици, каза областният управител Вълчо Чолаков. Парите ни бяха отпуснати на 29 юни, с постановление на министерския съвет, добавя Чолаков и пояснява, че първоначално калкулираната сума е била 310 000 лв. Тя е редуцирана до 70 000.

Поради причина, че по новия закон за обществените поръчки, можем да извършим възлагане на водното спасяване, чрез съкратена процедура. Ако решим да процедираме за цялата сума от 310 000, то процедурата ще приключи есента, когато няма да има никаква полза от водното спасяване. Обявяваме обществената поръчка, срокът е около седмица за събиране на оферти, след което, ще бъде възложено водното спасяване на тази фирма, която спечели поръчката. Няма да се заделят конкретни средства за плаж „Корал“. Не съществува само плаж „Корал“, на територията на бургаска област има 56 неохраняеми плажа. Нека не преувеличаваме значението на един плаж и по този начин, да загърбваме интереса на всички останали граждани и туристи, които ходят на плаж“, категоричен е Чолаков.

За „Корал“ са предвидени два спасителски поста.

А относно почистването – не е наш ангажимент да се грижим за ивицата, категоричен е Георги Лапчев, кмет на община Царево. Той казва, че са поставили няколко контейнера, един до плажа и други – в близост.

„ЗУЧК, в своята промяна, просто посочи, че това е плаж, който не попада в списъка с неохраняемите плажове. В същото време, го няма и в списъка с охраняемите. И го превърна в поредното нещо. Общината отговаря за сметоизвозването и поема този финансов товар. Жалко, че пари от концесии, особено тази година, изобщо не идват. Това натоварва общинския бюджет. А какво се случва с контейнерите? Понякога не ги намираме на правилното място. Единият път е използван за лодка. Другият път – от капака на контейнера е направена тенекия, върху която някой си е пекъл миди“, казва Лапчев.

Той добавя, че контейнерите се извозват съгласно график на фирмата, ангажирана с тази дейност. Той е категоричен, че твърденията за 6 тона отпадъци на сезон не отговарят на истината, а числото е 100 – 120 тона.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови