Зам. главният прокурор: Разследването не е срещу сегашния състав на КЕВР

OFFNews 24 април 2017 в 17:11 1995 0

Снимка БГНЕС

Разследването на Комисията за енергийно и водно регулиране не е срещу сегашния състав на регулатора, но не изключвам то да се разпростре в по-голям период от време. 

Това обяви зам. главният прокурор Борислав Сарафов по повод образуваното досъдебно производство срещу членове на Комисията, въпреки че по-рано стана ясно, че разследването срещу КЕВР ще обхване и последното увеличение на цената на газа с близо 30%. 

"Става въпрос за разследване, което е на СГП. Разследва се дейността на длъжностни лица от КЕВР. Става въпрос за длъжностно престъпление в по-предходен период. Към момента не се разследва дейността точно на този състав на КЕВР", посочи той и уточни, че "става въпрос за сключени неизгодни договори и длъжностни престъпления от членове на КЕВР".

"Държавните служители са увредили националния интерес финансово чрез сключване на неизгодни договори. Става дума за контрол и бездействие. Със сигурност щетите биха били с големи размери, но не бих могъл да кажа. Още повече, че разследването е в начален етап и не са назначени необходимите експертизи, които да дадат някаква конкретика", поясни Сарафов.

По думите му действията са планирани отдавна. Той не пожела да коментира дали разследването е свързано със срещата на Сашо Дончев с главния прокурор Сотир Цацаров, за която Дончев обяви, че му е оказан натиск.

Към момента няма повдигнати обвинения. Събират се доказателства. Дали ще се съберат такива, или не е въпрос на доказателства и преценка след техния анализ, поясни Сарафов, цитиран от "Фокус". 

Той отказа да обясни какво включва разследването. 

„Не изключвам разследването да се разпростре в по-голям период. Не бих искал да коментирам конкретни детайли от разследването, за да не попреча на същото. То би било далеч по-ефективно ако се проведе в някаква степен в рамките на служебната тайна“, подчерта Сарафов.

На въпрос дали се разследва бившият председател на КЕВР Ангел Семерджиев, който беше уволнен през 2013 г. от тогавашния премиер Бойко Борисов, Сарафов коментира: „Не бих искал да отговоря нито положително нито отрицателно“.

Той отказа да уточни и дали разследването обхваща този период.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови