"Воля" ще се яви на изборите. Прокуратурата се произнася след вота

Юлиан Христов 22 март 2017 в 12:22 9254 3

Прокуратурата се произнася за регистрацията на

30-дневен е срокът, в който прокуратурата ще трябва да извърши проверка по регистрацията на партията на Веселин Марешки "Воля". Във вторник държавното обвинение започна проверка по сигнал на Централната избирателна комисия (ЦИК) за това спазен ли е Законът за политическите партии, тъй като Марешки фигурирал като председател на две партии - „Воля“, регистрирана по ф.д. № 12351/2007 г. по описа на Софийски градски съд (СГС) и партия „Народно движение за свобода и демокрация“, регистрирана по ф.д. № 13376/2004 г. по описа на Софийски градски съд.

"Изискахме вчера делата от Софийски градски съд и в момента прокурорите се запознават с материалите по тези дела", коментира пред OFFNews говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Тя обясни, че след като бъдат установени фактите по регистрациите на партиите, ще бъдат направени "изводите за това какви са възможностите на прокуратурата и дали изобщо има възможности за някаква реакция".

По думите ѝ подобен случай е прецедент. "До сега не е имало такъв случай. Дори законът не го е предвидил. Всеки, който прецени, че трябва да се обърне към прокуратурата, го прави. Ние сме длъжни да извършим съответните действия", каза Арнаудова. 

Във вторник от партията на Марешки оповестиха, че регистрацията е направена "по надлежния ред" и партията е вписана в регистъра на СГС за политическите партии. От "Воля" обясняват, че Марешки не е сред учредителите на партията и бил избран за неин председател през ноември 2012 година, което е повече от пет години след регистрацията на партията.

От изнесената информация обаче става ясно, че всъщност Марешки наистина фигурира като председател на две партии, но вината за това се хвърля на съда. Причината е, че след промени в Закона за политическите партии от април 2005 година партия „Национално движение за свобода и демокрация“ е подлежала на пререгистрация. Такава била отказана последователно от Софийски градски съд и Върховния касационен съд. В същото време обаче нито прокуратурата, нито съдът предприели мерки за заличаването ѝ. Партията обаче останала "неактивна", както правно, така и политически.

"Г-н Марешки, а още по-малко ПП ВОЛЯ, могат да носят отговорност за това, че ПП НДСД не е заличена по надлежния ред в регистъра на СГС. Единствената причина отчетите на ПП НДСД да се представят в Сметната палата, въпреки отказа за пререгистрация е, че е налице изрично законово задължение за това в чл. 34 от ЗПП, а Веселин Марешки е човек, който спазва законите", посочват от партията.

От ВОЛЯ уточняват, че към момента на учредяване на втората партия, първата практически е била прекратила дейността си без възможност за възобновяване, поради отказана от съда пререгистрация.

Материалът е публикуван съгласно договор от 02.03.2017 г. между ПП "Воля" и "ОФФ Медия" АД за медийно представяне на ПП "Воля" по време на предизборната кампания за изборите за народни представители, насрочени за 26.03.2017 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови