ВСС се разделя на две колегии след две седмици

OFFNews 07 април 2016 в 11:42 1873 0

ВСС се разделя на две колегии след две седмици

Най-рано след две седмици Висшият съдебен съвет (ВСС) ще се раздели на две колегии. Преди това кадровият орган на Темида трябва да приеме критерии за разделянето на съдийска и прокурорска колегия, което беше предвидено с последните промени в Конституцията и детайлизирано с поправки в Закона за съдебната власт. 

Правната комисия при ВСС е набелязала мерки, които ще бъдат внесени следващата седмица. Тогава се очаква и промените в ЗСВ да влязат в сила. Седмица след това - на 21 април, се очаква да бъдат насрочени дебати и вземане на решение за състава на двете колегии. 

11-те членове на съвета, които са избрани от парламентарната квота трябва да се разделят на шестима от съдийската колегия и петима от прокурорската. Ако ВСС не успее да реши този въпрос, това ще трябва да направи Народното събрание. 

11-те членове на ВСС от парламентарната квота са Димитър Узунов, Каролина Неделчева, Светла Петкова, Галина Карагьозова, Соня Найденова, Магдалена Лазарова, Ясен Тодоров, Незабравка Стоева, Васил Петров, Мария Кузманова и Юлиана Колева.

Промените в ЗСВ, с които заплатите на членовете на ВСС бяха изравнени с тези на първите трима в съдебната система ще бъдат обнародвани в Държавен вестник в петък и трябва да влязат в сила от вторник. Президентът е подписал измененията и на практика не е имал право на избор дали да върне текста за заплатите, тъй като законът не му дава право на частично вето. Правосъдният министър Екатерина Захариева смята, че трябва да се помисли за промяна в конституцията, която да даде възможност на държавния глава да налага частично вето, за да не се стига до стопиране на цял приет закон или промени в закона заради един или друг неприемлив текст. Захариева изрази надежда, че заплатите в съдебния кадрови орган, които ще са около седем хиляди лева месечно, няма да са единственият мотив на следващите магистрати, които ще се явят да кандидатстват за членове на ВСС. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови