ВСС с указания по Вайбър: Методи, не изкарвай хората на улицата, не взимаш ти решенията

OFFNews 09 декември 2016 в 10:19 18651 6

ВСС с указания по Вайбър: Методи, не изкарвай хората на улицата, не взимаш ти решенията

Снимка БГНЕС, архив

Представляващият Висшия съдебен съвет (ВСС) Димитър Узунов е опитал да потуши бунта на съдиите в Софийския районен съд (СРС) със съобщение по Вайбър. До председателя на съда Методи Лалов, той написал: Методи, не изкарвай хората на улицата, не взимаш ти решенията. Така мисля.

Заради нехайството на ВСС към проблемите в най-натоварения съд в страната, Лалов обяви, че подава оставка. На свое заседание в четвъртък членове на съвета, сред които Узунов и шефа на етичната комисия Ясен Тодоров, назидаха председателя на съда и подчинените му, в липса на организация и отчетоха, че за последните няколко години в СРС са налети 15 млн. лв. 

Пред bTV Методи Лалов попита къде са били членовете на ВСС, когато той е имал срещи с премиера и министри, за да бъдат решени проблемите в съда. 

"Общувам понякога по Вайбър с членове на ВСС. Заливам ги със снимки от строежите, за което получавам само: „Браво!“, каза днес Лалов. Той даде пример с Галя Георгиева, член на Съвета, която се присъедини към групата на критикуващите Лалов. Председателят на съда каза, че редовно се чувал с нея по телефона по работа... "в които пъти съм получавал похвали от нея за нещата, които съм направил в Районния съд". "Кое е вярно? Нещо се случи за 2-3 седмици ли?", попита той. 

"Нека да ви кажа за Узунов. Общувал съм с него не лошо. По Вайбър, съобщение вчера: "Методи, не изкарвай хората на улицата, не взимаш ти решенията. Така мисля". Това техният манталитет ли е? Не съм аз човекът, на когото могат да бъдат диктувани решения", каза Лалов и обясни, че е гневен и не се притеснява от натиск, защото "не могат да променят живота ми".

"Какво означава не изкарвай хората на улицата? Има ли някаква сила, която може да изкара няколкостотин човека и ако има, къде отиваме ние? Аз заявих позиция. Аз съм тръбачът. Казах на хората: Време е да направим нещо по-решително. Хората решават сами. Аз ли ще кажа на съдиите и служителите и ще ги задължа?", попита той.

Лалов обясни, че неколкократно е писал до съвета за проблемите в съда и липсата на щатни бройки. Последните отпуснати щатове били миналата година, след като председателят на СРС пратил гневно писмо. На заседание на ВСС, на което е прието да бъдат отпуснати места за сервитьорки и бармани за базите на прокуратурата на морето. "От кумова срама ни отпуснаха най-накрая тези щатове", каза той.

"Няма да позволя да третират СРС като виновник. Ние сме болни. Молим се за лекарство, те ни дават аналгин за глава", каза той и прогнозира, че с оставката му работата на съда ще се затрудни още повече.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29585

4

Izalina

09.12 2016 в 12:46

ВСС и в частност Д.Узунов достатъчно отдавна дърпат дявола за опашката. Не само проблемите в СРС са неглижирани. Този орган удобно спи, неадекватен е и всеки опит на гражданство, адвокатура или друг съдебен орган да получи отговор или позиция по неговата компетентност приключва с мощно финтиране на темата или отказ да бъде разгледана.
Виждам, че са останали магистрати, на които им писна да влизат под общия знаменател "липсваща съдебна реформа" и "порочна съдебна система" и им желая успех. Току виж нещо тръгнало в правилна посока.

WCC - оставка!

Узунов, още чакам да кажеш за Николова защо я защитихте. Добре ли е тя? Щото за Бакташ вече знаем, че е много добре (покрит).

13604

3

In Trum we trust

09.12 2016 в 10:59

България отдавна няма такова нещо като правосъдие или съдебна система. Това е известно на всеки българин. Примери има безброй. Че то цялата държава беше окрадена пред очите на съд, прокуратура, следствие, полиция.