ВСС отказа да прати знакови дела в спецсъда

OFFNews 15 септември 2016 в 14:02 4272 1

ВСС отказа да прати знакови дела в спецсъда

Мнозинството във Висшия съдебен съвет (ВСС) отказа да прехвърли знакови дела от Софийския градски съд (СГС) в Специализирания наказателен съд (СНС). 

Министерството на правосъдието направи предложение за промяна в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) на подсъдността по субект, а не по материя, на специализираните съдилища. В проекта се предлага делата за подкуп и длъжностни престъпления срещу депутати, министри, магистрати и др. да преминат от Софийския градски съд в Специализирания наказателен съд.

Според кадровиците това е в противоречие на Конституцията, защото промяната на подсъдността не е по материя, а по субект и така спецсъдът придобива елементи на извънредност, което е в нарушение на основния закон, съобщава БНР.

Единствено Галя Георгиева, която е наказателен съдия, подкрепи искането на правосъдното министерство. Тя изложи като аргумент нарушаване на монопола в СГС.

Срещу становището по НПК, изготвено от правната комисия на ВСС, гласуваха Георгиева и Димитър Узунов. Останалите присъстващи 14 членове на съвета го подкрепиха.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови