ВСС отърва Цацаров от обяснения по "Яневагейт"

OFFNews 11 октомври 2016 в 13:36 3882 1

ВСС отърва Цацаров от обяснения по

Съдийската колегия при Висшия съдебен съвет (ВСС) не пожела да изслуша главния прокурор Сотир Цацаров за това докъде е стигнало разследването на записите от разговори между съдийките Владимира Янева и Румяна Ченалова. Вносител на предложението беше Калин Калпакчиев, според когото производството по случая е спряно. Мнозинството в колегията обаче надделя и предложението му за изслушване на "главния" беше отхвърлено с 8 на 5 гласа.

Въпросът за разследването беше повдигнат, след като беше приета справка за наказателните дела срещу съдии. В нея фигурират имената на 11 магистрати, срещу които делата се придвижват сравнително бързо, докато по случая "Янева-Ченалова" има голямо забавяне още на фазата на досъдебното производство. 

Калпакчиев предложи колегията да следи делата, по които магистрати не са привлечени като обвиняеми и поиска справка от прокуратурата по конкретния случай. 

"Наказателните производства трябва да приключват по най-бързия начин не само, защото се засяга авторитетът на съдията, но защото се засяга престижът на правосъдието. Не сме остров на спокойствието, трябва да имаме адекватна реакция, защото всичко се срутва, авторитетът на ВСС е под морското равнище. Нека разширим справката и с т.нар. дела срещу неизвестен извършител в скоби магистрат", настоя Калпакчиев, цитиран от "Правен свят".

Соня Найденова защити Калпакчиев, но това не беше достатъчно да се убедят повече членове в правотата на записите, които разкриват задкулисие и намеса в съдебната система от икономически и политически лица.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови