Цацаров за кафето в ЦУМ: Не съм се срещал с подсъдими, не съм нарушил закона

OFFNews 27 април 2017 в 11:49 10277 6

Цацаров за кафето в ЦУМ: Не съм се срещал с подсъдими

Аз не съм отишъл на тайна среща в центъра на София, на тази сеща няма нищо тайно. Не съм нарушил закона, не съм нарушил служебните си задължения. Лицата, с които съм се срещал, не са обвиняеми, не са подсъдими, не са криминално проявени.

Това обясни главният прокурор Сотир Цацаров пред колегите си от ВСС. Обяснението беше дадено, след като членове на съвета поискаха изясняване на фактите около срещата на Цацаров с Георги Гергов и Сашо Дончев.

Цацаров заяви, че не е нарушавал закона и че не вижда нищо нередно в подобна среща. 

Това е първото по-подробно обяснение на Цацаров по скандала. Единственият му коментар досега беше разпространена позиция на сайта на прокуратурата. 

Поканен ли бяхте, какво ви казаха? Това са неща, които колегите трябва да знаят, обърна се към Цацаров шефът на ВКС Лозан Панов. Сега е моментът да кажете какво се е случило. Спорните факти, които посочихте, продължават да стоят. Кога е била тази среща?", попита Панов и припомни, че срещата е довела до отстраняването на Гергов от ръководството на БСП.

"Не сте човекът който може да ме съди", заяви Цацаров на Панов. Докато вървеше дискусията по искането, главният прокурор напусна залата. 

Искането във ВСС беше представено от Калин Калпакмчиев, който е един от вносителите му. Според него проверката трябва да покаже доколко са основателни съмненията за нерегламентирани контакти на главния прокурор с бизнесмени и представители на политически партии. „Към момента е ясно едно – налице е обществен скандал, който вече има своите политически отражения, но той има своята съществена проекция в рамките на съдебната власт и ВСС е мястото, където трябва да обсъдим каква реакция трябва да предприемем“, каза той. Дали има престъпление, не може да каже ВСС. Той се позова на практиката на ВСС при подобни случаи и даде пример със скандала „Красьо Черния“, при който е направена проверка и са били изслушани всички участници в аферата.

„На първо място, по отношение на никого не е упражняван натиск или са отправяни заплахи. На второ място, не съм упражнил каквото и да е влияние върху прокурори за проверки на „Овергаз“. На трето място, лицата, с които съм се срещал, не са обвиняеми, не са подсъдими не са криминално проявени. Тезата че лицата се разследват или е злонамерена, или не е основателна. Тези лица не са страни по дела. Аз не съм отишъл на тайна среща в центъра на София, за тази среща няма нищо тайно.

"Главният прокурор няма нужда от защита, защото няма нищо укоримо", защити Цацаров председателят на Върховния административен съд Георги Колев. Според него истинската цел на искането е внушение, че срещата е била с цел натиск и корупционно поведение. "Няма как да ме убедите в това, при положение, че излагате такива мотиви", обърна се към Калпакчиев Колев. Той посъветва главният прокурор да не обяснява за срещата при положение, че няма нищо укоримо в срещата. "Не виждам проблем да се срещам с хора от политическия елит", заяви Колев. Нашата работа не е само в залата на съда, съжалявам, че го казвам. Ние имаме да вършим и друга работа и никой не може да ме убеди, че аз трябва да се въздържам от срещи с представители от политическия елит", заяви Колев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15509

6

Бухльо

27.04 2017 в 13:38

"Не бил нарушил закона". Всеки човек знае, че освен закон има и морал и етика, а всеки редови юрист знае, че те също определят поведението им.Тези хора не просто потъпкват всякакви етични и морални правила. Те го правят, често неосъзнавайки и невъзпривмайки наличието на такива правила. В едно малко по-нормално общество, този поне от кумова срама щеше нещо да се усуче, а тук се бие в гърдите.
Много болно общество сме...независимо от цветовете за жалост.

17439

4

мнение от IP

27.04 2017 в 13:03

Та каква работа има да върши Колев на среща с политическия "елит"? А среща ли се с политически-икономическия "елит" (накратко олигархия)?