Цацаров искал 10 хил. лв., за да бъде решено дело, твърди Ченалова

OFFNews 10 октомври 2016 в 11:25 5816 3

Цацаров искал 10 хил. лв., за да бъде решено дело, твърди Ченалова

През 2010 година във Висшия съдебен съвет (ВСС) е подаден сигнал, в който се посочва, че главният прокурор Сотир Цацаров е дал обещание за спечелване на дело срещу заплащане от 10 хил. лв.

Пред телевизия BiT съдия Румяна Ченалова, която беше определена от бившия френски посланик Ксавие Дьо Кабан като "гнила ябълка" и станала известна със записите на "двете каки", заяви, че сигналът е подаден от гражданин на име Христо Иванов Чобанов, "който се подписва с името и адреса си". Според него главният прокурор го приел лично в кантората на съпругата си и там получил уверението, че ще спечели дело на ниво окръжен съд срещу определено заплащане. Чобанов бил посъветван да проведе срещата от своя адвокат. 

„Такава преписка има. Била е прекратена веднъж, а след това е възобновена от сегашния ВСС. Но каква е съдбата на тази преписка никой не знае. Такъв сигнал има, но няма гласност. Един човек с името и адреса си заявява определени обстоятелства, които са и престъпление, ако се докажат, образува се преписка, но какво става с нея - никой не знае. Един неизвестен човек депозира в прокуратурата сигнал срещу мен. Няма го, такова лице не съществува – незабавно се образува проверка, съответно досъдебно производство за това, че съм взела 690 хил. лв., каквито никога не съм взимала“, обясни Ченалова в предаването "Просто Диков".

Съдийката каза още, че главният прокурор е недосегаем, което позволявало прокуратурата да заплашва и изнудва гражданите. "В едно от последните заседания на ВСС главният прокурор, може би на шега, а може би не, се опита да прекрати разгорещените дебати с изречението, че вероятно ще има досъдебни производства, на което един от членовете отговори, че не се страхува, ако срещу него бъде образувано. Едно такова изречение не може да бъде шега, не може да бъде казано пред такъв форум, когато заседанията се излъчват онлайн. Това, по моя преценка, е форма за заплашване и показване, че човекът, който решава нещата, е главният прокурор“, подчерта още Ченалова.

Тя коментира и поредните записи на разговор между нея, бившата председателка на СГС Владимира Янева и адвокат Момчил Мондешки. 

„Парадоксът е, че ВСС, който извърши в някаква степен проверка по тези записи, не прояви необходимото усилие, за да намери адвокат Мондешки. Доколкото знам той е разпитван в прокуратурата по делото за изясняване кой е правил записите, но прокуратурата и главният прокурор очевидно не са намерили за необходимо да дадат известния адрес на адв. Мондешки, за да бъде изслушан и във ВСС. Така че тази проверка мина срамно и позорно за ВСС, тъй като трябваше да бъдат разпитвани висши магистрати от категорията на главния прокурор, председателя на Върховния административен съд, членове на съвета, а това явно не се харесваше никому“, каза Ченалова.

Тя посочи, че никой не е проверил и разпечатките на телефонните разговори на членове на ВСС, есемесите или разговори, провеждани по Вайбър. Според нея това ще продължава, докато изтекат всички възможни срокове.

„Очевидно е, че всички лица, посочени в предходните записи от Владимира Янева, действително са провеждали такива срещи, действително главният прокурор в нарушение на задълженията си я е пазил и съветвал как да постъпи по делото „Червей“, действително Георги Колев, председател на ВАС, е лобирал в нейна полза“, категорична е Ченалова.

Тя допълни по повод разрешенията за СРС-та, че много пъти службите и тези, които отговарят за тези разрешения, допускат немарливост.

„Ако не се разреши на едно място, се разрешава на друго. Разрешенията се искат от различни служби и при липсата на единен регистър не може да се проследи давани ли са такива разрешения, за колко време , преди колко време, което е в нарушение на правата на гражданите“, подчерта тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11920

3

Buriata

10.10 2016 в 21:05

Абе вие в час ли сте? Как може да вярвате, че главния прокурор ще иска само 10 хил. лв. , за да уреди дело. Това е смешно. Заплатата му е сигурно толкова.

12435

2

Jinx

10.10 2016 в 20:00

За пореден път се осланят на писанията на бивол. Това не е сериозно, Колко пъти успяха да кокажат което и да е от своите твърдения? Нещо не се сещам...