Цацаров иска отстраняване на трима прокурори - заради повишаване на тон и бракониерство

OFFNews 29 март 2017 в 13:17 5733 3

Цацаров иска отстраняване на трима прокурори - заради повишаване на тон и бракониерство

Главният прокурор Сотир Цацаров поиска отстраняване от длъжност на трима прокурори.

Предложението на Цацаров е внесено в прокурорската колегия на ВСС и с него се иска образуване на дисциплинарни производства срещу Цветанка Гетова – административен ръководител, районен прокурор на Районна прокуратура във Варна, Милена Даскалова – заместник- районен прокурор на Районна прокуратура – Варна, и Чавдар Чавдаров – заместник- районен прокурор на Районна прокуратура в Кърджали. 

Цацаров ще поиска налагане на най-тежкото дисциплинарно наказание – дисциплинарно освобождаване от длъжност.

Ангажирането на дисциплинарната отговорност на Цветанка Гетова, Милена Даскалова и Чавдар Чавдаров се основават на резултати от извършена проверка от прокурори от отдел „Инспекторат“ във ВКП, образувана по сигнал на прокурори от Специализираното звено „Антикорупция“ в СГП, съобщават от пресцентъра на прокуратурата.

Първият случай се отнася на осуетяване на разследване след подаден сигнал за закана за убийство. В хода на проверката във Варна е констатирано, че на 11 декември 2016 г. около 17.00 часа жена сигнализирала в Първо РУ на МВР в морския град, че мъжът, с когото преди години е живяла на семейни начала и е баща на двете им деца, е отправил закана с убийство. Мъжът е осъждан за убийство на първата си съпруга. Разследващият полицай е уведомил Районната прокуратура – Варна. Прокурор Цветанка Гетова в качеството си на административен ръководител изпратила в Първо РУ на МВР дежурния прокурор с указания да участва в разпита на пострадалата.

Малко по-късно в сградата на районното управление пристигнали Гетова и заместничката ѝ Милена Даскалова провели среща с началника на Първо РУ, от когото се поинтересували за хода на разследването по делото за закана с убийство. Веднага след това влезли в кабинета, в който разследващият полицай и дежурният прокурор провеждали разпита на пострадалата и го прекъснали, като прочели записаното до момента в протокола за разпит. След като се запознали с текста в протокола, воден до този момент Даскалова заявила, че не е установено изпълнителното деяние. Дежурният прокурор обяснил, че разпитът все още не е приключил и предстои да бъдат установени тези обстоятелства. Това провокирало намесата на Гетова и Даскалова, които започнали да задават въпроси на свидетелката. Даскалова си позволила да каже, че ако този мъж я удари, може да я остави „залепена като гербова марка“.

Гетова и Даскалова разпоредили на разследващия полицай и дежурния прокурор да напуснат кабинета, а когато останали насаме със свидетелката, Даскалова й заявила, че с подадената жалба може да вкара в затвора мъжа, от когото се оплаква, а „ той имал достатъчно хора и познати“, както и че не това е начинът да се защити, защото заплашилият я може да продължи да я тормози. Позволила си и препоръка към свидетелката да размисли много добре и по-спокойно дали да подава сигнал срещу него. Тогава свидетелката попитала дали може да оттегли жалбата си. Даскалова отговорила утвърдително, след което тя и Гетова позволили на разследващия полицай и дежурния прокурор да продължат с разпита на пострадалата.

На следващия ден свидетелката оттеглила жалбата си. Дадените предния ден показания обяснила със силна емоция и необмислена постъпка и заявила, че не изпитва опасения за себе си.

Участието в разпит и задаване на въпроси на свидетел по досъдебно производство, без да има това процесуално право, повишаването на тон, прекъсването на процесуално- следствени действия, недопустимите изявления и коментари по отношение на пострадалата и мотивирането й да оттегли жалбата си и да промени показанията си, така че да осуети разкриването на обективната истина, проявеното неуважение към прокурора, разследващия полицай и свидетелката, сочат на извършени от Цветанка Гетова и Милена Даскалова дисциплинарни нарушения. Действията им представляват дисциплинарно нарушение на чл. 307, ал.3, т.3 от Закона за съдебната власт.

Цацаров иска наказание и за прокурор Чавдар Чавдаров, който беше заловен с бракониерски улов на риба.

На 13.03.2017г. на тел.112 са постъпили сигнали за това, че двама бракониери товарят чували с мрежи и риба в зелен джип до моста за с.Лисиците. Сигналът е предаден на РУ на МВР - Кърджали и на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури гр.Кърджали. Всяка от уведомените служби изпратила свой екип от служители за проверка на сигналите. Служителите на ИАРА първи забелязали автомобила, за който били подадени данните – джип „Нисан“, модел „Терано“. В близост до Оловно- цинковия комбинат – Кърджали автомобилът е пресрещнат и спрян от полицейски патрул. При извършената проверка е установено , че автомобилът е собственост и се управлява от заместник районния прокурор на РП Кърджали, а в багажника на автомобила били открити найлонови чували, пълни с рибарска мрежа и риба. При измерването било установено, че рибата била с общо тегло 40,800кг. – 38 кг. моруна, 2 кг. речен кефал и 800 гр. бяла риба.

За извършено нарушение по Закона за рибарството и аквакултурите, на заместник районния прокурор Чавдаров е съставен акт от контролните органи.

Действията на Чавдаров, както и съставянето на акт за административно нарушение, беше отразено в медиите.

Укоримостта на поведението на прокурор Чавдаров произтича от обществено неприемливата и недопустима ситуация магистрат да нарушава установените в законите правила и с това съществено се накърнява престижа на съдебната власт.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови