Соня Колтуклиева: Арестът на Ченалова е един евтин театър

OFFNews 19 април 2015 в 12:18 7952 6

Соня Колтуклиева

"Провалът на историята с Костинброд, трябваше да бъде тема номер 1 през седмицата", коментира журналистът Соня Колтуклиева в ефира на Нова телевизия.

"Чест прави на българското правосъдие, че оправдаха главния секретар на МС Росен Желязков и че показаха как това е било огромна фалшификация", допълни тя. 

"За мен Росен Желязков е опитен професионалист. Не бих повярвал, че точно за правене на избори, той ще направи това, за което го обвиниха. Не искам да влизам в пародийното шоу на прокуратурата. Това не и е работата. Когато приключи производството срещу Желязков, той ще спечели дело срещу прокуратурата. Тя виси на много хора и ги бави защото няма пари. Това няма да се вземе от джоба на прокурора", заяви адвокат Александър Пелев.

"Би трябвало след като е платено едно такова обезщетение, държавата да си търси парите от съответния човек", заяви Джамбазки.

"Всички ние плащаме тези обезщетения. Винаги се говори, че съдебната система трябва да е независима. Но къде е обратната връзка? Съдебната система се изживява като нещо изключително независимо от обществото", коментира бившият министър д-р Стефан Константинов.

Четиримата коментираха и начина, по който беше задържана съдия Румяна Ченалова.

"Боливуд. Толкова евтин театър. Сякаш е акция за сплашване, която казва - ако си отворите устата за кукловодите, ето това се случва", коментира Колтуклиева

"На всеки съдия, който не е отстранен от длъжност по закон държавата дължи едно уважение. Не може да водиш съдия с белезници, около нея да ходят 4-ма от съдебна охрана и то мъже. Правилата гласят и е редно задържаното лице да бъде придружавано от хора от същия пол.  И това се случва в центъра на столицата. Това е абсурд", допълни адвокат Пелев. 

"Това е една пропаганда акция. За да се стигне до лекарите й, да се разпитат и те. Това  е много работа. Ако толкова бързо работеха от прокуратурата резултатите и като цяло щяха да са други", заяви от своя страна евродепутатът Ангел Джамбазки.

Според д-р Константинов основната тема е "Кой за какво използва прокуратурата?". Той припомни и случая с неговия предшественик на поста здравен министър Божидар Нанев, който беше обвинение за сключване на неизгоден договор за внос на ваксини, който според Константинов е бил съшит с бели конци.

"Прокуратурата трябва да служи изцяло на обществения интерес. Не на силния на деня, не на олигархията.

"Една от целите на съдебната реформа е да засегне и прокуратурата. Идеята е да има два отделни съвета, един избиран от магистратския състав, а другия от прокурорския състав. Тогава ще могат тези две структури да се самоуправляват.", коментира съдебната реформа той.

"Във вида, в който функционира ВСС сега  се получава така, че съдии кадруват върху прокурори и обратното. Това  е абсолютно недопустимо защото съдът е арбитър по спор, а прокуратурата е страна по този спор", заяви Александър Пелев.

"Мое лично мнение е, че прокуратурата няма място в съдебната система. В Америка прокурорът е държавен адвокат. Той бива избиран пряко от народа, защото защитава неговите интереси пред съда. За съжаление нещата не се случват пред очите на хората. Има едни бели покривки, около които се решават нещата. Не искаме да се откажем от тези бели покривки, заключи адвокатът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови