Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Съдии по "тефтерчето на Златанов" ще гледат делото на Цветанов

Владислава Тричкова 23 юни 2015 в 13:05 3734 6

С публична процедура Софийският апелативен съд (САС) днес избра съдиите, които ще гледат върнатото от Върховния касационен съд (ВКС) дело срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. 

Системата за случайно разпределение на делата определи Надежда Трифонова за съдия-докладчик, а другите двама членове на съдебния състав са Снежана Душкова и Иван Стойчев

Членовете на въпросния състав за гледали едни от най-знаковите дела у нас. Надежда Трифонова е била съдия по делото за трагедията "Индиго", делото за убийството на Андрей Луканов, а също така е била и част от съдебния състав, който отмени присъдата на Георги Колев по делото "САПАРД". Съдебният състав, който ще гледа и делото срещу Цветанов, е отменил и 9-годишната присъда, която СГС наложи на Александър Томов за присвоени 14 млн. лв. от „Кремиковци”, но пък е потвърдил присъдата от три години и половина затвор за бившия шеф на комисията за конфликт на интереси Филип Златанов.

Тримата магистрати, които гледаха първия път делото за шестте "не"-та, бяха изключени от системата за случайно разпределение. 

Най-вероятно делото ще бъде насрочено през месец септември. 

Припомняме, че на 19 юни ВКС отмени 4-годишната осъдителна присъда на Цветан Цветанов и върна делото за ново разглеждане от друг състав на Софийския апелативен съд.

На 9 февруари 2015 година САС потвърди осъдителната присъда на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов по обвинението, че не е разрешил шест пъти използването на СРС срещу бившия ръководител на БОП – Велико Търново, Орлин Тодоров.

По това обвинение Цветанов получи 4 години затвор и на първа инстанция. Според мотивите на Софийския градски съд (СГС) Цветанов е осуетил разследване срещу антитерориста в продължение на една година.

С публична процедура бяха определени съставите, които гледаха двете дела на Цветанов на последна инстанция, а именно делото за шестте "не"-та, както и за длъжностното присвояване

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews