Съдят Перата за арест на афганистанци, той заминава за Харманли

OFFNews - Бургас 25 ноември 2016 в 12:14 3543 2

Петър Низамов - Перата

Първото дело за незаконен арест на мигранти започна днес в Бургаския районен съд. Подсъдимият, Петър Низамов – Перата, обвини журналистите, събрали се пред съдебната зала, че заедно с политиците са „предатели“ и „враг номер 1“. На това мнение бил и „целокупният български народ“. Обяви, че след процеса, заминава за Харманли, за да окаже помощ на нашите сънародници. Отказа да конкретизира каква точно и каза на репортерите да отидат и да видят.

Низамов каза, че няма да се признае за виновен и отказа делото да се гледа по съкратеното производство. Основните свидетели срещу него, тримата афганистанци, които върза със „свински опашки“ са изчезнали, стана ясно днес. Те са били настанени в дома в Пъстрогор, но от 3 юни са в неизвестност, след като са го напуснали.

Низамов е обвинен, че на 10 април, тази година, край село Евронозово, община Малко Търново, е лишил противозаконно от свобода трима афганистанци. Освен това, в дома му в Бургас е открит малко над 1 грам коноп. 

Според прокуратурата, Низамов създава своята неформална група „Цивилни отряди за защита на жените и вярата“ в началото на 2016 г. във Фейсбук. Един от свидетелите по делото, приятел на Перата от ученическите му години, го водил в района на река Резовска, за да проучат границата. В последствие, Низамов си купил от Ловно – рибарски магазин газов пистолет и патрони за него, както и джип. На 10 април, въоръжен и с мачете, Перата сформирал отряд, който се отправил към с. Евронозово. Малко след 14 ч., в местността „Киров гроб“, Низамов и още двама души се отделили от групата. През това време, в същата местност били и тримата афганистанци Саадат, Доост и Исхаки. Те избягали от страната си в началото на февруари, преминали през Пакистан, Иран и в турския град Истанбул се събрали с други афганистанци. Предната нощ, цялата им група от 25 души, били преведенa през границата от турци, говорещи кюрдски. Тримата спали до късно сутринта, а като се събудили, разбрали, че са изоставени от своите сънародници. Именно на тях се натъкнал и Перата. След като, заедно със свой съучастник, свалили чужденците на земята, ги вързали със „свински опашки“. Низамов ги ритал и им удрял шамари, след което започнал да претърсва джобовете и ръчния им багаж и ги питал дали носят пари и телефони. След като не открил нищо ги пратил към Турция с репликата, заснета и на видео „Go back Turkey”.

Версията на един от съратниците на Перата, 24 – годишният Илиян, обаче е доста по-различна. Според него, групата им отишла на барбекю, а междувременно се разходили, да проверят за мигранти. Тогава от гората изскочили мигрантите, единият се хвърлил върху Низамов и след кратко боричкане, му бръкнал в окото. Тогава дошли и останалите, които придружавали групата на Перата, които ги вързали. Самият Низамов стоял отстрани и нито е удрял афганистанците, нито е проявявал някаква форма на агресия.

Делото продължава с разпит на свидетели.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews