Съдът заседава по делото за пръстовия отпечатък в болниците

OFFNews 16 март 2017 в 07:03 2301 2

Съдът заседава по делото за пръстовия отпечатък в болниците

Делото за пръстовите отпечатъци в болниците ще бъде разгледано от Върховния административен съд (ВАС). На 21 ноември пръстовият отпечатък беше отменен на първа инстанция с мотивите, че като средство за идентификация и условие за получаване на здравна помощ той е незаконен както по българското, така и по европейското законодателство.

Регистрацията с пръстовия идентификатор в болниците беше въведена на 1 ноември миналата година, като министър Петър Москов уверяваше, че само за първия месец след въвеждането на новата система са спестени 15 млн. лева. Наследникът на поста му - Илко Семерджиев обаче обяви, че въвеждането на пръстовия идентификатор в болниците се е доказало като икономически несъобразно и трябва да бъде заменено с електронна здравна карта. От Здравната каса също потвърдиха, че икономическият ефект от отпечатъците е нулев. Освен това системата често блокирала и поставяла на изпитание болничната помощ. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16008

2

Nik68

16.03 2017 в 12:18

Или да побързат с електорнната здравна карта или с пръстовия отпечатък, но да продължава бюджета за здраве да расте, а здравните грижи да са със все по-занижено качество не бива.