Проверяват затворите заради сигнали за дрога и гуляи

OFFNews 20 март 2017 в 12:24 1961 0

Проверяват затворите заради сигнали за дрога и гуляи

Министърът на правосъдието Мария Павлова разпореди спешна проверка в затворите и затворническите общежития. Тя ще обхване цялостната организацията на работа, спазването на постановените режим, ред и дисциплина, както и проверка за наличието на непозволени предмети и средства, съобщиха от правосъдното министерство.

Повод за проверката е излъчен на 17 март телевизионен материал, озаглавен "Дрога, чалга и купон в пазарджишкия затвор", в който са показани клипове, заснети на територията на затвора. По данни на ръководството на институцията, клиповете са били направени през август миналата година.

На лишените от свобода, показани в клиповете, и които към момента изтърпяват наказания, са наложени дисциплинарни наказания за обидно отношение към ръководството на затвора, притежаване на забранени вещи и предмети, и неспазване на реда и дисциплината в помещенията, съгласно Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража.

Миналата седмица, няколко дни преди да бъде излъчен материалът, от поста си беше освободена директорката на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ Гергана Георгиева. Официално оповестената причина беше, че тя не отговаря на изискванията за заемания от нея пост.

Към момента в България има 12 затвора, 23 затворнически общежития, от които 6 от закрит тип и два поправителни дома.

Към 20 март 2017 г. в специализираните структури по изпълнение на наказанията присъди очакват или излежават общо 7 361 души.

За подобряване организацията на работа в местата за лишаване от свобода и спазване на постановения режим, в Министерството на правосъдието ще се проведе национално съвещание, на което ще присъстват всички началници на затворите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови