Прокурорите срещу Владимира Янева избрани на неслучаен принцип

Следовател поиска освобождаване на главния прокурор по реда на Конституцията

OFFNews 22 февруари 2016 в 08:37 7744 7

Цацаров избрал прокурорите срещу Владимира Янева

Прокурорите по делото срещу бившия председател на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева са поели делото след разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров. Това стана ясно от интервю пред Нова тв на следователя от Столичната следствена служба към Градската прокуратура Бойко Атанасов. По думите му разпределението не е станало на случаен принцип, както би трябвало да се направи. 

Атанасов обясни, че делото срещу Янева формално е под покрива на Софийската градска прокуратура (СГП), която е компетентна да разследва магистрати. "Само че то е гледано от военни следователи и прокурори от Софийска районна прокуратура, които са командировани със заповед на главния прокурор. Нарушен е принципът на случайно разпределение на делата", обясни следователят.

"Какво се работи в тази посока, за да бъде оправдана накрая ли?", попита той. 

Пред сайта "Биволъ" миналата седмица Атанасов съобщи, че „шпиц-команда“ от 5-6 следователи в Столичната следствена служба се занимава с делата за политическа корупция и престъпления по високите етажи на властта, като се отчита лично на главния прокурор Сотир Цацаров. Пред Нова тв днес той каза, че е бил ръководител на такава команда. Става въпрос за нарочно създаден отдел, какъвто не е предвиден в Закона за съдебната власт (ЗСВ). Там се гледали дела срещу политици, но формално те били срещу неизвестен извършител. Такова било делото за Авиоотряд, което се е водило срещу неизвестен извършител, макар за всички да било ясно, че то е насочено срещу бившия по това време премиер Бойко Борисов. Атанасов припомни, че тогава никой не е поискал депутатския имунитет на Борисов, за да бъде разследван. 

Следователят каза, че е работил по дело срещу депутата от ДПС и бивш областен управител Емил Иванов. След като направил предложение за повдигане на обвинение и за сваляне на имунитета на Иванов, той бил отстранен от делото. Самият Иванов бил близък до Делян Пеевски. 

Подобен пример за работата на шпицкомандата бил случаят с бившия правосъден министър Христо Иванов. Тогава в определена медия била "спусната" информация за подправен подпис на министъра, което било предпоставка прокуратурата да се самосезира.  

"Не съм спирал да говоря за управлението на прокуратурата. Прокураутрата до момента не разследва себе си. Когато става въпрос за различни престъпления, там всичко се замазва", каза Атанасов. По думите му има значение кои са хората зад главния прокурор. "Главният прокурор се избира от ВСС, но дали е така, при положение, че той самата система не я управлява, а тя се влияе от външни фактори", обясни следователят.

Той каза, че е бил кандидат за градски прокурор на София, но не е бил избран. Предлагано му е да бъде избран срещу определени ангажименти, но отказал. "Не отмъщавам на никого", отговори той на въпрос дали това не е лично отношение. 

Атанасов каза, че е виждал Делян Пеевски няколко пъти в следствието, когато депутатът обяви, че имало опит да бъде убит. "Тогава цялата служба се вдигна като дружина да разследва цялото това нещо, въпреки че СДВР го разследваше. Ние, по-възрастните следователи, бяхме пратени да помагаме на полицаите да си вършат работа по нареждане на Петьо Петров (Петьо Еврото, по това време шеф на Следствието, бел. ред.)", каза още Атанасов.

Той призова колегите си да не се страхуват и да огласят нередностите в прокуратурата. "Обръщам се към колегите да разчупят оковите, защото е крайно време. Трябва да променим системата, ние ако не я променим, няма кой да я провери", каза още той.

Атанасов каза, че очаква да бъде "опраскан". Това му се е случило и през 2005 година, когато имало опит имало да му подхвърлят наркотици. 

Той каза още, че на 9 февруари 2016 г. е отправил сигнал до ВСС, до ЕК и президента, с което сезира институциите за системно неизпълнение на служебните задължения на главния прокурор. Според чл. 129, ал. 3, т. 5 главният прокурор може да бъде отстранен при "тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, както и действия, които накърняват престижа на съдебната власт". Атанасов обясни, че поводът за искането му е отказ на Сотир Цацаров да възобнови провеждането на важни разпити на свидетели в условията на видео или аудиозапис. Това се прави в случаите, когато животът на свидетеля е застрашен или има опасност той да се укрие. "В България разпитите от 20 години не се извършват по този начин", обясни той. Атанасов каза, че още с встъпването на Цацаров в длъжност 25 следователи са поискали да работят по този начин, но до момента то не е осигурено. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11920

7

Buriata

04.10 2016 в 22:44

Това беше поредната нагласена кална бомба, която Бивол пуснаха. От край време се знае, че в Бивол се занимават именно само с това. Плащаш и почват да полюят, по който искаш.

12860

6

newfoundland

04.10 2016 в 18:46

Предвид, че този човек е марионетка на Бивол, не трябва сляпо да се вярва на думите му. Журналистиката е все по-малко хигиенична, а тази на рогатите най-малко.