Прокуратурата възобнови разследването по "Яневагейт"

OFFNews 04 ноември 2016 в 11:02 4406 1

Прокуратурата възобнови разследването по

Снимка OFFNews

Прокуратурата е възобновила разследването по случая със записите на разговори между съдийките Румяна Ченалова, Владимира Янева и адв. Момчил Мондешки. От пресцентъра на прокуратурата съобщиха за OFFNews, че Софийска градска прокуратура се е самосезирала след публикуваното във в. "Труд" с адвокат Мондешки, в което той твърди, че записите са направени умишлено по предложение на Румяна Ченалова и като застраховка срещу "опраскване". Според Мондешки тримата участници в разговора се разбрали „да се говорят неща, които могат да звучат достоверно, хиперболизирано и как да кажа – пикантно за определени хора… "В записите използвахме имената на влиятелни хора, за които това можеше да е окаже проблем в бъдеще“, обяснява той.

На втори ноември следобед прокурор от СГП е разпоредил да бъдат проведени разпити на Мондешки, главния редактор на сайта "Биволъ", в който бяха публикувани записите - Атанас Чобанов, и Асен Йорданов, който е собственик на сайта. Очаква се да бъдат проведени и разпити с други свидетели. Прокуратурата ще изиска и всички записи, с които разполага сайтът "Биволъ".

Разследването по случая беше спряно през юли тази година от прокурора в спецзвеното "Антикорупция" Димитър Петров. В последния доклад на Европейската комисия се препоръчваше "прозрачно и непредубедено" разследване на скандала "Яневагейт" заради разкритията за задкулисни връзки между съдебната и политическата власт.

Два месеца по-късно ВСС сложи край на проверката по случая без да открие виновни. Същият ден премиерът Бойко Борисов нахлу в заседателната зала на Съвета, след като председателя на Върховния касационен съд (ВКП) Лозан Панов оповести СМС от министър-председателя до него. Текстът на СМС-а гласеше: "Лозан Панов отново предложи да ви викаме във ВСС по записа на двете каки. Не го приехме" и показваше, че първоначално е пратен от член на ВСС до Борисов. Тогава премиерът обвини Панов в политическа атака и намекна, че председателят на ВКС има намерение да се кандидатира за президент. 

От изтеклите в сайт "Биволъ" записи на разговори се чува как Владимира Янева обяснява на Ченалова, че премиерът наредил на главния прокурор да я "опраска". После се чува, че Янева е пускала есемеси на Борисов, докато той бил на посещение в Брюксел, за да му обяснява, че не била нарушила закона и няма нужда да бъде отстранявана от съдебната система. От записите става ясно, че "човекът на Борисов" във ВСС е представляващият съвета Димитър Узунов

Последният развой пой аферата дойде с интервю на един от участниците в разговорите - адвокат Момчил Мондешки, който поде тезата, лансирана седмица преди това от Борисов, че записите са правени умишлено и се пускат на порции. Мондешки твърди още, че записите са направени по предложение на съдийката. От своя страна тя отговори, че интервюто показва признателност от страна на Мондешки към Борисов, Делян Пеевски и Сотир Цацаров. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12000

1

Ivaylo Radulov

04.11 2016 в 12:19

Аз не вэрвам на т.нар. прокуратурВа на РъБъ , която мнозина наричат и прикриватра на РъБъ - допускам , че това е поредния им манипулативен маньовър след който ще ни представят наколко пошли скеча и толкоз...