Прокуратурата търси мъжа от записите по "Яневагейт"

OFFNews 03 декември 2015 в 12:27 3521 2

Прокуратурата търси мъжа от записите по

Прокуратурата опитва да разбере чий е гласът на мъжа от записите по аферата "Яневагейт". Това стана ясно от думите на главния прокурор Сотир Цацаров пред журналисти. Той каза, че държавното обвинение е поръчало експертиза на записите. 

"По отношение на мъжките гласове ще положим необходимите усилия за установяване самоличността на лицата, които са присъствали. Абсурд е да се ограничим до това, че имаме разговор между обвиняема и подсъдима и това затваря темата. Очевидно е, че в самото помещение присъстват и други лица. Очевидно е, че трябва да бъдат установени. А че сме предприели действия в тази насока съмнения не трябва да има", каза Цацаров.

Той е категоричен, че спрямо Янева и Ченалова не са прилагани СРС. От справки от службите са получени отговори, че спрямо двете съдийки не са прилагани законни СРС. Цацаров обясни, че експертизата ще бъде извършена извън МВР и прокуратурата, като вещото лице е научен работник. Срокът за проверката е 15 дни. 

В сряда стана ясно, че в записите има следи от маркери, което означава, че те са резултат от приложени специални разузнавателни средства. Сайтът "Биволъ", който разпространи записите, публикува информация, според която маркерите се повтарят в диапазона 5.8 khz, а файловете са обработвани като е правен опит маркерите да бъдат изличени. Въпреки това са останали следи.

На въпрос как се проверява съдържанието на разговорите, Цацаров отговори: "Как очаквате да бъдат потвърдени думите на две лица, които разговарят за трето, четвърто, пето и шесто лице и в разговора не участва нито едно от третото, четвъртото, петото и шестото лице."

Според него "маниерът", с който записите излизат на светло, се повтарял години наред. "Това е маниер, който се повтаря било под формата на флашки, било под формата на публикации, било под формата записи. Какво се сменя само? Сменят се имената. Всичките са мръсни, едно до друго – "Гном", "Лиани", "Лиани", "Гном" и какво ли не още. Това общество най-сетне трябва да приеме, че тази форма на политическа игра, че тази форма на лично изнудване или каквото и да е там, защото всеки от тези записи носи някакъв мотив, той не е пуснат току-така. Не може политическият и общественият дневен ред на нормалните граждани и на държавата да се диктува от гномове и лиани", коментира Цацаров.

По отношение на делото „Червей” и коментара на бившия вътрешен министър Цветлин Йовчев, че то е „една голяма лъжа”, Цацаров каза: „Това е мнение на г-н Йовчев, всеки има право на мнение”. От думите на Цацаров стана ясно, че прокуратурата не се чувства част от лъжа, както беше определена аферата от Йовчев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!